Tradycyjny ocet balsamiczny produkowany jest według oryginalnej włoskiej receptury w Modenie na południu tego kraju. To tam wymyślili odpowiedni proces, dzięki któremu mogli użyć dużych zasobów winogron do produkcji octu. Odpowiednio dobrany czas fermentacji i zastosowanie świeżych ziół i dodatków powoduje, że efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Sprawdź, jak możesz urozmaicić swoje dania z pomocą octu balsamicznego.
Ocet balsamiczny to produkt fermentacji octowej zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddany zostaje długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Jest to produkt regionalny i tylko produkowany oryginalnymi metodami z lokalnych szczepów winogron może być nazywany tradycyjnym octem balsamicznym. Występuje w dwóch odmianach: jasnej, produkowanej z białych winogron i szlachetnej długo leżakowanej ciemnej. Fantastycznie nadaje się jako składnik sosu i dodatek do sałatek. To tak używany jest głównie przez Włochów, ale posiada dużo szersze zastosowanie w kuchni. Dzięki łagodnemu smakowi może być podawany bezpośrednio na danie i nie zdominuje jego smaku.
W skład octu balsamicznego wchodzą między innymi kwasy: octowy, jabłkowy i winny. Ich obecność sprawia, że ocet wykazuje właściwości bakteriobójcze i odkażające. Nie posiada dużo cukru ani kalorii a regularnie spożywany zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i obniża poziom złego cholesterolu. Zastosowanie znajdzie w wielu dietach i stylach gotowania. W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz certyfikowane tradycyjne produkty pochodzące ze słonecznej Italii. Już dziś zamów najwyższej klasy naturalny ocet balsamiczny –Bio-sklep24.