wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Żywność bezglutenowa » CZEKOLADA DO PICIA CYNAMONOWA FAIR TRADE BEZGLUTENOWA BIO 250 g - BECKS COCOA
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    ul. Browarna 47

    NIP: 553-001-54-08

  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy, czwartki i piątki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
CZEKOLADA DO PICIA CYNAMONOWA FAIR TRADE BEZGLUTENOWA BIO 250 g - BECKS COCOA-1

CZEKOLADA DO PICIA CYNAMONOWA FAIR TRADE BEZGLUTENOWA BIO 250 g - BECKS COCOA

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 14,79 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 14,79 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 83 szt.

Kod EAN: 4016600101623

Kraj pochodzenia składników: -

Cena: 29,37 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • bezglutenowe
  • Kakao, Karob
  • Recenzje produktu (0)

SKŁADNIKI
kakao* 50%, surowy cukier trzcinowy*, cynamon* (1,4%), sól morska, kardamon* (*składniki ekologiczne)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1578 kJ/ 376 kcal
Tłuszcz: 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,4 g
Węglowodany: 53 g
w tym cukry: 48 g
Białko: 9,9 g
Sól: 0,78 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2 czubate łyżeczki proszku zalać 250 ml spienionego mleka (max 78°C), dobrze wymieszać. Nie podawać z wodą. Można podać z napojem sojowym i migdałowym.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.





WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)

Kraj Producenta: Niemcy

Osoby z nietolerancją na gluten, czyli mieszaninę białek roślinnych oraz gluteniny i gliadyny, która występuje w niektórych
zbożach, muszą szczególnie dbać o swoją dietę i wykluczać z niej wiele produktów. Podobnie jest w przypadku osób
zmagających się z celiakią - chorobą zapalną jelita cienkiego, które muszą unikać produktów zbożowych. W naszym
sklepie ze zdrową żywnością znajdziecie produkty, które urozmaicą dietę każdego kto z jakiś powodów musi wykluczyć ze
swojego jadłospisu gluten.
Bio artykuły spożywcze
Najważniejszy jest dla nas naturalny skład - wszystkie polecane przez nas artykuły pochodzą od sprawdzonych
producentów zdrowej żywności. W naszym sklepiku online uzupełnicie swoje zapasy m.in. o pyszne i lekkie przekąski:
wafle ryżowe z gorzką czekoladą, chipsy kukurydziane, sojowe produkty na deser, pyszne pasty warzywne na kanapki
czy boczek w kostce, z którego wyczarujesz pyszne danie obiadowe. Produkty te pozbawione są białka zbożowego, które
mogłyby niekorzystnie wpływać na samopoczucie i zdrowie osób z nietolerancją.

Skąd pochodzi kakao? Ojczyzną kakao jest Ameryka Południowa i Środkowa. Tereny te dziko porastają kakaowce – roślina, której sproszkowane ziarna służą do przyrządzania ciemnego kakao. W Europie kakao pojawiło się około XVI wieku. Obecnie kakaowce uprawiane są głównie na terenie Afryki. To, gdzie uprawiane są kakaowce oraz w jaki sposób ma duży wpływ na smak i aromat napoju. Samo w sobie, oryginalne kakao charakteryzuje się dużą goryczą, stąd nazwa gorzkie kakao. Z tego względu zaczęto przygotowywać go z dodatkiem mleka i cukru. Wyróżniamy kakao odmiany: Tinitario, Criollo oraz Forastero. Z surowych nasiona kakaowca pozyskiwana jest masa kakaowa, proszek kakaowy oraz masło kakaowe. Na półkach sklepowych najczęściej można znaleźć: napój kakaowy, kakao sproszkowane o obniżonej zawartości tłuszczu, kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone, ziarna kakaowca prażone, surowe kakao, kakao ziarna kruszone. Dostępne są też inne produkty lub półprodukty, w których składzie znajduje się kakao. Są to na przykład: czekolada, czekolada na gorąco, czekolada w proszku, polewa z kakao, polewa czekoladowa z kakao, powidła śliwkowe z kakao, babka z kakao.

Jak zrobić polewę z kakao? Taka polewa zrobiona samodzielnie w domu doskonale nadaje się do wykończenia ciasta. Wykonuje się ją szybko i bezproblemowo. Wystarczy przygotować 100 gram masła, 50 gram kakao w proszku, 120 g gram cukru pudru oraz 4 łyżki mleka. Przesiany, gładki cukier puder należy dodać do uprzednio roztopionego w rondelku masła. Od razu dodaje się również pozostałe składniki, czyli kakao i mleko. Składniki należy dobrze wymieszać, ale nie gotować. Jeśli polewa wydaje się być zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji, polewą można dekorować ciasto.

A jakie są właściwości kakao? Surowe ziarna kakao zawierają w swoim wnętrzu flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i rozkurczowych. Są skarbnicą chromu, wapnia, a także magnezu, który ma wykazuje pozytywne działanie na układ nerwowy człowieka. Napój sporządzony z ziaren kakaowca wpływa na lepszy wygląd skóry. Nieprzetworzone ziarna kakaowca posiadają w sobie duże ilości witaminy C, która jednak podczas obróbki cieplnej zostaje zniszczona. Surowe kakao, czyli takie, które nie zostało poddane działaniu wysokiej temperatury zachowuje więcej cennych składników. Ponieważ nie było palone, prażone, a wyłącznie fermentowane i suszone uznawane jest za najzdrowsze. W takich ziarnach znaleźć można również wyjątkową substancję, której nie posiada żadna inna roślina na świecie. Tą substancją jest anandamid, wywołujący uczucie euforii. Picie kakao wpływa więc na poprawę humoru oraz ogólnego samopoczucia. Zawiera też inny związek, który produkowany jest w organizmie człowieka, gdy ten jest zakochany. To fenyloetylamina – naturalny afrodyzjak.

Kakao kalorie, kakao a odchudzanie. Samo w sobie kakao, jeśli nie jest łączone z innymi składnikami, posiada niewiele kalorii. W jednej łyżeczce surowego kakao znajduje się około 40 kalorii. Ciemne, gorzkie kakao można więc bez obaw włączyć do swojej codziennej diety i dodawać je na przykład do niskokalorycznych deserów.

Karob – inna nazwa to mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa. Jest to naturalnego pochodzenia emulgator, wykorzystywany głównie do produkcji wyrobów cukierniczych. Powstaje w procesie zmielenia nasion znajdujących się w strąkach drzewa chlebowca świętojańskiego. Dostępny jest korab w proszku (również korab w proszku bezglutenowy) oraz w formie melasy. Ze względu na to, że korab posiada właściwości stabilizujące i żelujące, czyli zagęszczające często dodawany jest do: polew, lukrów, lodów, dżemów, galaretek czy marmolad. Guma karobowa posiada aromat, przywodzący na myśl kakao. Dzięki temu traktowana jest często jako dobry zamiennik dla czekolady i kakao. Mączka chleba świętojańskiego ma swoje zastosowanie także w produkcji środków odchudzających. Jest bezpieczna dla zdrowia i nie wywołuje groźnych skutków ubocznych. Carobella to kolejny produkt wytworzony z użyciem karobu. Jest to krem do smarowania pieczywa o delikatnych smaku i zapachu kawy, który można wykorzystać też do deserów i ciast.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.