Na rynku spożywczym znaleźć można przeróżne ozdoby, foremki oraz produkty, które podnoszą walory estetyczne deserów i wypieków. Jakie rozwiązania warto wprowadzić do kuchni, żeby wypieki nie tylko rozpieszczały podniebienia, ale też cieszyły oczy? Podpowiadamy: ekologiczne dodatki do lodów i deserów z naszego sklepu! Sprawdź naszą ofertę i zobacz, jakie naturalne produkty przygotowaliśmy, aby te pyszne przekąski były nie tylko miłe dla oczu, ale również przyjazne dla zdrowia – Bio-Sklep24.
Ciastko w towarzystwie aromatycznej kawy lub ulubionej herbaty potrafi rozjaśnić nawet najbardziej ponury dzień i sprawić, że czujemy się po prostu lepiej. Nic tak nie rozgoni deszczowych chmur jak puszysty sernik z brzoskwiniami oblany czekoladą, kawałek szarlotki lub deser lodowy. Istnieje mnóstwo ciekawych pomysłów i przepisów na oryginalne desery i wypieki. I wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by tworzyć prawdziwe dzieła, które pysznie smakują i zniewalają wyglądem.
Nie jest też żadną tajemnicą, że upieczenie ciasta to jedno, ale druga rzecz to zadbanie o to, by prezentowało się niepowtarzalnie. Często mówi się, że jemy coś oczami. Gdy coś pięknie się prezentuje naszym oczom, tym chętniej po to sięgamy. Między innymi z tego powodu, tak istotną rolę ma odpowiednie przystrojenie wypieków i dbałość o każdy detal.
Sklep ze zdrową żywnością bogaty jest w różne dodatki, które odmienią każdy deser. Oto nasze propozycje:
Barwniki spożywcze są to jadalne barwniki, które pozwalają przygotować produkt w różnych wariantach kolorystycznych. Wystarczy dodać niewielką ilość wybranego barwnika na przykład do biszkopta, by dowolnie zmienić jego zabarwienie. Barwić można lukier plastyczny, a także kremy do ciast i tortów. Wysoko wydajne barwniki spożywcze bardzo łatwo mieszają się z zabarwianym produktem, są intensywne i tworzą wyrazisty, jednolity kolor. Polecamy naturalne barwniki spożywcze, które znajdują się w ofercie naszego BioSklepu. Są one barwione sproszkowanym koncentratem z czerwonego buraka, kurkumy lub spiruliny. Poza właściwościami barwiącymi posiadają cechy smakowe, zapachowe i odżywcze. Różnią się od tych syntetycznych, wysoko przetworzonych barwników, które budzą uzasadnione zastrzeżenia wśród konsumentów. W syntetycznych barwnikach bowiem stosowane są często azotowe związki chemiczne oraz inne związki uzyskiwane na drodze chemicznej modyfikacji. Dla przykładu, barwniki azotowe, po przedostaniu się do organizmu człowieka ulegają przemianie w rakotwórcze związki aminowe.
Coraz więcej można przeczytać o zagrożeniach, które wynikają ze spożycia barwników syntetycznych, dlatego tak ważna staje się świadoma konsumpcja. Naturalne barwniki spożywcze natomiast najczęściej pozyskuje się, wykorzystując ekstrakcję surowców roślinnych, takich jak liście, korzenie, kwiaty lub owoce. Producenci sięgają czasami również po surowce zwierzęce oraz barwniki pochodzące z alg, niektórych rodzai grzybów i pleśni. Naturalne barwniki spożywcze mogą posiadać właściwości prozdrowotne. Za przykład niech posłuży barwiąca na pomarańczowo-żółty kolor kurkumina, która charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwutleniającymi (antynowotworowymi).
Sprawdź naszą pełną ofertę BIO dodatków do deserów i nadaj im naturalny charakter – zapraszamy!