wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Odżywianie2 » Domowa wędlina
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Domowa wędlina

Data dodania: 13-07-2019

Podobny obraz
 

Nasze mamy i babcie jak mało kto wiedziały, jak zrobić domowe przetwory, zaprawy czy wędliny. W dzisiejszym zabieganym świecie już mało kto ma czas na to, by przygotowywać wędliny w domu. Uchodzi to za zajęcie czasochłonne, ale też trudne. Zamiast tego idziemy do supermarketu lub osiedlowego sklepu i kupujemy gotowy produkt. Zakupowi często nie towarzyszy refleksja na temat tego, z jakiego gatunku mięsa powstała dana wędlina i jak to wpłynie na nasze zdrowie. Rzadko zastanawiamy się również, jaki polepszacz smaku został do niej dodany oraz w jakiej ilości. Tym sposobem nie tylko płacimy, ale jednocześnie nie do końca mamy wiedzę na temat tego, co jemy. Codziennie zjadamy wędliny naszpikowane chemicznymi dodatkami, co na dłuższą metę nie pozostaje bez znaczenia dla naszego samopoczucia i zdrowia.

Nie ma co ukrywać, że wędliny domowe są zdecydowanie lepszym wyborem. Nie tylko mają wyjątkowy smak, którego nie da się porównać z gotowymi, sklepowymi wędlinami, ale także w ich przypadku, od początku do końca wiemy, co jemy. To od naszego wyboru zależy, jakiego mięsa użyjemy oraz jakie dodamy składniki czy przyprawy, żeby wędlina miała odpowiedni smak i aromat. Dodatkowo, domowe wędliny można przygotować szybko i sprawnie. Biorąc pod uwagę rosnące ceny wędlin sklepowych, wyrób samodzielny może okazać się tańszy. Wcale nie jest koniecznością kupowanie wędzarki, jej budowa czy inwestowanie w inne kosztowne sprzęty. Przecież nasze babcie nie miały do dyspozycji żadnego profesjonalnego sprzętu, a świetnie sobie radziły. Na początek można spróbować przygotować domową wędlinę z piersi kurczaka lub indyka. Mięso obtoczone w ziołach i przyprawach wstawia się do piekarnika. Dobrze jest na niższym poziomie pieca zostawić blaszkę z wodą, aby mięso nie było zbyt suche. Analogicznie można przygotować wędlinę z szynki czy boczku. Domowa wędlina i świeże pieczywo to przepis na wspaniałe śniadanie lub kolację. Warto dbać o dobrą jakość wędlin szczególnie, gdy podajemy ją dzieciom. Niech będzie wyrobem wolnym od chemicznych dodatków i służy naszemu zdrowiu.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej