wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Grzyby BIO » Drożdże BIO, płatki drożdżowe

Drożdże BIO, płatki drożdżowe

Dodatkowe opcje przeglądania
PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE BIO (SUROWIEC) (20 kg)-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE BEZGLUTENOWE BIO 300 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka

Co kryją w sobie drożdże BIO i dlaczego dobrze jest mieć je w kuchni?


Drożdże to nic innego jak jednokomórkowe grzyby, które żyją na podłożach składających się z cukrów prostych. Istnieje wiele odmian drożdży, ale ten najbardziej znane i rozpowszechnione to drożdże piwowarskie oraz drożdże piekarnicze. Drożdże piwowarskie, których inna nazwa to drożdże piwne lub drożdże browarniane posiadają w swoim składzie całe bogactwo witamin z rodziny B. Świetnie działają na trądzik młodzieńczy. Kobiety cenią drożdże piwowarskie ze względu na ich doskonałe działanie na włosy. Sprawiają, że włosy stają się lśniące i zdrowe. Jest to zasługą biotyny, czyli witaminy H. Ponadto w grzybach tych znajduje się łatwo przyswajalne białko oraz liczne substancje mineralne. Niektóre z nich to cynk, fosfor, magnez, żelazo, selen czy chrom.

Drożdże piekarnicze zawierają także witaminę B5, czyli kwas pantotenowy, który okazuje się niezwykle pomocny w stanach przemęczenia. Należy przy tym pamiętać, że drożdży piekarniczych nie należy spożywać na surowo. Ze względu na liczne, zdrowotne właściwości drożdży są one szeroko wykorzystywane przez branżę farmaceutyczną. Dostępne są w postaci tabletek, pastylek i pomagają między innymi w stanach migrenowych, w leczeniu chorób układu krążenia, a także pobudzają układ odpornościowy do działania. Również w kuchni drożdże mają swoje stałe miejsce. Wiele wypieków nie mogłoby powstać bez udziału drożdży. Poza napojami alkoholowymi, takimi jak piwo czy wino, drożdże znaleźć można również w pieczywie i najróżniejszych ciastach. Rynek oferuje drożdże suszone, drożdże suszone bezglutenowe, drożdże świeże czy płatki drożdżowe nieaktywne bio.
 

Drożdze BIO i płatki drożdzowe znajdziesz w naszym BioSklepie!


Jako środek spulchniający pełnią ważną rolę, ponieważ powodują proces fermentacji oraz wyrastania ciasta. Każdy pasjonat drożdżowych wypieków powinien mieć je w swojej kuchni. W internecie można znaleźć różne przepisy kulinarne, porady i triki, które są gotową podpowiedzią jak wykorzystać drożdże, by stworzyć coś pysznego i zdrowego.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu