wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Grzyby
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Grzyby

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Grzyby jadalne mają swoje szczególne miejsce w wielu kuchniach świata. Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków. Można dodawać je do sosów, zup, przekąsek czy przystawek albo wykorzystać do zapiekanek i sałatek. Polacy należą do nacji, które lubią zbierać i jeść grzyby. W naszej tradycyjnej kuchni narodowej mają one swoje stałe, zaszczytne miejsce. Sprawiają, że uszka i pierogi smakują wyjątkowo. W sklepach chętnie kupujemy je w postaci suszonej, marynowanej czy mrożonej. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje grzyby, takie jak: grzyby suszone, grzyby mun, grzyby shitake, suszone grzyby shitake, kurki marynowane, podgrzybki suszone, pieczarki brązowe czy grzyby reishi. Poniżej prezentujemy ich krótką charakterystykę. Nasz Eko Sklep ma te produkty w swojej ofercie.

Grzyby mun – inaczej grzyby te nazywane są uszakami bzowymi lub chińskimi smardzami. Pochodzące z Dalekiego Wschodu grzyby mun rosną dziko na próchniejących pniach drzew. Mają galaretowatą konsystencję przez co są elastyczne. Poddane suszeniu zmniejszają swoją objętość, ale po namoczeniu w wodzie wracają do pierwotnego kształtu. Zaleca się namaczanie grzybów mun w gorącej wodzie jakieś 20 minut przed dalszą obróbką. Doskonałe do sosów, sałatek czy zup. Lubią towarzystwo ostrych, mocnych przypraw, takich jak czosnek, chilli, curry.

Grzyby shitake – te egzotyczne grzyby są bardzo wyraziste w smaku i uchodzą za wyjątkowo zdrowe. Inna nazwa tych grzybów to twardnik japoński lub twardnik jadalny. Ten hodowany od tysięcy lat grzyb występuje w Azji Wschodniej. W jego składzie znajduje się łatwo przyswajalne białko, błonnik oraz witaminy i minerały. Posiada też związki przeciwzakrzepowe i przeciwwirusowe. Jego silny aromat sprawia, że nadają potrawom głębokiego smaku. Grzybów shitake nie należy gotować zbyt długo, aby nie stwardniały.

Kurki – nasz rodzimy leśny grzyb, który znany jest pod licznymi nazwami. Niektóre z nich to: pieprznik jadalny, stroczek lisica, lisiczka, stągiewka jadalna czy kurza stopka. Te wdzięczne grzyby można smażyć, gotować czy dusić, ale również marynować czy nawet mrozić po wcześniejszym obgotowaniu. Zapach kurek jest nieco owocowy i korzenny. W kapeluszach kurek jadalnych jest bogactwo witamin A, B1, D, C, E i PP. To także źródło błonnika i soli mineralnych. Grzyby te cenione są głównie ze względu na niepowtarzalny smak. Niewiele osób wie, że w pieprzniku jadalnym znajduje się substancja zwana hitinmannozą, która zwalcza pasożyty ludzkie.

Podgrzybek – ten rodzaj grzyba to prawdziwe trofeum grzybiarza. Pysznie smakuje w zupach i sosach, jak również po zamarynowaniu. Jeśli decydujemy się na smażenie podgrzybka warto pamiętać, że uwielbia on towarzystwo cebuli. Cebula wydobywa z podgrzybków cały smak i aromat, jeszcze bardziej go podkreślając.

Pieczarka brązowa – ta ciekawa odmiana zyskuje coraz większą popularność, dzięki swoim zaletom. Od tradycyjnej, znanej nam pieczarki białej różni się nie tylko barwą. Posiada dużo bardziej wyrazisty smak i aromat niż jej biała odpowiedniczka. Ponadto dostarcza witamin i składników mineralnych. Są w niej spore ilości witaminy D oraz witaminy B2, zwanej ryboflawiną. Brązowe pieczarki można użyć do przygotowania wegetariańskiego burgera czy kotletów. Nadają się też do grillowania, faszerowania czy zapiekania. Ta odmiana pieczarek polecana jest też osobom przebywającym na diecie odchudzającej.

Grzyby reishi – pochodzące z Azji grzyby, nazywane są także lingzhi albo grzybkami nieśmiertelności. Grzybom tym przypisuje się liczne właściwości zdrowotne, między innymi wzmacniające odporność. W chińskiej medycynie naturalnej grzyby te traktowane są jako lekarstwo na szereg różnych chorób i dolegliwości. Ich terapeutyczne działanie zjednało im wielu zwolenników. Mogą być stosowane w astmie, wrzodach żołądka, anemii, cukrzycy, alergii oraz w różnych infekcjach. Poleca się je przy bezsenności oraz w okresie silnego napięcia nerwowego. Ważne jest, aby kupować grzyby certyfikowane, pochodzące z pewnych źródeł.

Unikalnym rodzajem jednokomórkowych grzybów są drożdże. W naszym BioSklepie polecamy płatki drożdżowe, które są rodzajem drożdży nieaktywnych. Drożdże nieaktywne to bogactwo wartości odżywczych. Są szczególnie wartościowe dla wegan i wegetarian, ponieważ zawierają aminokwasy egzogenne i witaminy z grupy B. Płatki drożdżowe gdzie kupić? Zobacz w BioSklep!