wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Wszystkie2 » HERBATKA Z KURKUMĄ BIO 100 g - DARY NATURY
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
HERBATKA Z KURKUMĄ BIO 100 g - DARY NATURY

HERBATKA Z KURKUMĄ BIO 100 g - DARY NATURY

DARY NATURY

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,71 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 12,71 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 70 szt

Kod EAN: 5903246861464

Cena: 12,49 zł

Cena katalogowa: 13,28 zł

Oszczędzasz: 6%

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Herbaty
  • herbaty - ziołowe lub owocowe mieszanki
  • Recenzje produktu (0)

SKŁADNIKI
kurkuma* (40%), rumianek*,
lukrecja*, korzeń mniszka*, trawa cytrynowa*, kardamon*, cynamon*, pieprz czarny* (w różnych proporcjach) (*certyfikowany składnik ekologiczny).

OPIS
Ekologiczna herbatka z kurkumą. Możną nią zastąpić inne codzienne napoje.

SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Jedną saszetkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 min.

UWAGI
Zawiera lukrecję – chorzy na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym miejscu.

WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)

Kraj Producenta: Polska

Na naszej stronie bio-sklep24.pl mają Państwo szeroki wybór różnorodnych zdrowych, ekologicznych herbat, które mają cenne właściwości zdrowotne. Herbaty ekologiczne z naturalnych składników, herbata zielona, herbata czarna, herbata owocowa oraz herbata ziołowa i żółte.

Nasze herbaty posiadają odpowiednie certyfikaty Unii Europejskiej.

Smak i aromat herbaty w dużym stopniu zależy od warunków w jakich ona dojrzewała oraz sposobu jej późniejszej obróbki.

Sposób zbierania herbaty ma również wpływ na jej walory smakowe i zapachowe. Najczęściej zbiera się ją ręcznie. Zrywane są jedynie szczytowe pączki oraz dwa listki pod nim.

Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737roku p.n.e. ,w którym mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.

Do Polski herbata dotarła dopiero w 1664 roku z Francji. Pierwsze znane wzmianki pojawiły się w liście Króla Jana II Kazimierza do zony Ludwiki.

 

Sposób przyrządzania herbaty znany jest już od około 4 tysięcy lat. W tym czasie w związku z piciem herbaty zrodziło się wiele zwyczajów, m.in. japońska ceremonia picia herbaty czy angielski tea time. W wielu krajach znane są napoje na bazie herbaty zwane czajem.

              Herbata czarna

Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczynają się uwalniać taniny, które neutralizują pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

      Herbata zielona

Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.

              Herbata biała

Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5–7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.
Herbata żółta

Żółtą herbatę podobnie jak białą można zaparzać wielokrotnie, wszystko zależy od preferencji smakowych przygotowującego. Kolejne parzenia powinny trwać dłużej niż pierwsze. Pierwsze parzenie może trwać od 1 do 3 minut. Temperatura powinna wynosić ok. 80 °C
Ulung

Herbatę półfermentowaną typu ulung (czarny smok) parzy się w temperaturze 90 °C przez 3–4 minuty. Jako że można ją parzyć nawet do czterech razy, to trzeci i czwarty napar można zostawić nawet na około 5–6 minut aby „wycisnąć” z nich cały aromat. Uwaga, herbata typu ulung nie jest w żaden sposób rozdrabniana, są to po prostu całe ususzone i zrolowane liście. Dlatego właśnie, aby oddała cały swój aromat, powinna być parzona w dużych dzbankach, aby liście mogły się rozwinąć.
Pu-Erh

czyli herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
 

Świat herbat jest pełen smaków, aromatów i kolorów. Dostępne są: herbata sypana, herbata liściasta oraz w saszetkach, znana jako herbata ekspresowa. Mało który napój tak rozgrzewa w zimne dni jak herbata z cytryną. Ale z czego powstaje herbata? Napój ten powstaje z przetworzonych liści, pąków lub delikatnych łodyżek krzewu herbacianego. Wyróżnia się wiele różnych odmian herbat, na przykład: herbata indyjska, herbata cejlońska, herbata brazylijska czy herbata chińska. W zależności od procesu fermentacji wyróżniamy herbaty, takie jak: herbata czarna, herbata zielona, herbata czerwona Pu-erh, herbata biała oraz herbata niebieska. Naukowcy zgodnie uznają, że jedną z najzdrowszych jest niefermentowana herbata zielona, która posiada silne działanie przeciwutleniające. Właściwości zielonej herbaty są naprawdę zadziwiające. Ciekawą odmianą zielonej herbaty jest herbata matcha w proszku, która wzbogaca dietę w chlorofil. Popularnością cieszy się wiele odmian, wśród nich earl grey. Wytwarza się ją w oparciu o herbatę czarną, przy czym charakteryzuje ją aromat olejku bergamotowego. Nazwą herbata określane są też napary ziołowe, owocowe oraz susze herbaciane. Do suszy należy yerba mate oraz rooibos. Z botanicznego punktu widzenia wcale nie są herbatami, ale przyjęło się tak je nazywać. Herbatka rooibos to dobry wybór dla kobiet w ciąży, karmiących, a także dla małych dzieci. Uzyskuje się ją z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. W smaku jest łagodna i słodkawa. Z kolei yerba mate można pić jako zamiennik kawy, ponieważ jej napar jest silnie pobudzający. Dodaje energii oraz pomaga zlikwidować zmęczenie. Rytuał picia yerba mate jest ściśle określony. Podawana jest w specjalnych naczynkach, nazywanych mate. Wykonane są one z tykwy, drewna lub z ceramiki. W Paragwaju, Argentynie czy Brazylii yerba mate uchodzi za napar przyjaźni, ponieważ jest nierozłącznym elementem spotkań towarzyskich.

BioSklep oferuje herbaty świata tworzone przez cenione firmy, takie jak: Dary Natury, El Pajaro, Pizca del Mundo, Batom, Yogi Tea, Apotheke, Lebensbaum, Organic Mate Green czy Ecoblik. Wiele herbat z naszej oferty stworzono z myślą o konkretnych schorzeniach czy problemach zdrowotnych. Wśród nich są: herbatka na dobre samopoczucie, herbatka na sen, herbatka na trawienie, herbatka polecana przy zgadze, herbatka dla żołądkowców, herbatka polecana przy trądziku, herbatka dla nerwusów, herbatka wspomagająca pracę wątroby, herbatka przeciwreumatyczna czy herbatka polecana przy cukrzycy.

W ofercie herbat ziołowych oferujemy między innymi: czystek, herbatka z korzenia mniszka, herbatka płatki sosny, herbatka płatki nagietka, herbatka z kwiatu ślazu, herbatka z kwiatu lipy, herbatka z szyszek chmielu, ziele macierzanki, ziele dziurawca, ziele krwawnika, ziele wierzbownicy wielokwiatowej, herbatka liść mięty, melisy, pokrzywy, morwy białej oraz moringi.

Seria herbat dla dzieci to między innymi: herbatka na odporność, herbatka na przeziębienie, herbatka owocowa, herbatka uspokajająca, herbatka urologiczna. Amatorów, jak również kipierów zaciekawić może herbatka czekoladowa, herbata English breakfast lub herbata biała.

Zakup dobrej jakościowo herbaty, a także jej dobre przechowywanie pozwoli cieszyć się smakiem wyjątkowego naparu. Ale bardzo ważny jest też proces zaparzania. Jak parzyć herbatę, żeby wydobyć z niej to, co najcenniejsze? Bardzo dużo zależy od jej rodzaju. Na większości opakowań zamieszczone są wskazówki dotyczące temperatury wody oraz czasu zaparzania. Ważna jest też sama woda, którą zalewamy napar herbaciany. Woda powinna być miękka i mieć w swoim składzie jak najmniej soli mineralnych.

Jeśli masz dylemat: kawa czy herbata to być może zaciekawi Cię fakt, że naukowcy przekonują, iż wbrew pozorom to herbata pobudza bardziej niż filiżanka kawy. Poza tym przeciwutleniacze, które przyswajamy pijąc herbatę, doskonale chronią organizm człowieka przed wszelkiej maści komórkami rakowymi. Wprawdzie nie można traktować jej jako cudownego lekarstwa, ale z pewnością picie herbaty niesie ze sobą sporo korzyści.

Świetnym uzupełnieniem herbat czarnych i zielonych są mieszanki owocowe. Obecnie herbaty ziołowe i mieszanki herbat owocowych tworzą własny ważny segment, który jest nierzadko popularniejszy niż tradycyjne herbaty. Pozbawione kofeiny i garbników mieszanki owocowe przygotowuje się łatwo i szybko. Można je pić o każdej porze roku i bez względu na wiek. Po zalaniu wrzątkiem owocowe mieszanki herbat otwierają się wyjątkowym bukietem aromatów i smaków suszonych liści oraz kandyzowanych owoców. Najczęściej nie ma potrzeby słodzenia takiego napoju. Producenci mieszanek na bazie owoców biorą pod uwagę szczególne potrzeby różnych grup konsumentów. I tak na przykład herbatka dla matek karmiących wspiera zdolność wytwarzania mleka przez organizm matki karmiącej. Spełnia swoją rolę dzięki składnikom, takim jak ziele rutwicyowoc kopru włoskiegoziele melisy, owoc kminku zwyczajnego i owoc anyżu. Starannie dobrane składniki ekologiczne znaleźć można również w produkcie, jakim jest herbatka polecana przy cukrzycy. Osoby cierpiące na cukrzyce muszą starannie dobierać produkty po jakie sięgają. Herbatka dla cukrzyków stanowi mieszankę powstałą ze specjalnie wyselekcjonowanych i ręcznie pakowanych składników. W mieszance znajduje się liść borówki czernicyliść brzozykorzeń cykoriiziele tawułaziele rutwicykwiat mniszkaliść szałwii, melisy i kwiat kocanki. Taki zestaw nadaje się do sporządzania smacznych, aromatycznych naparów, które z powodzeniem mogą zastąpić inne napoje. Inna propozycja to herbatka wspomagająca pracę wątroby, którą można pić dwa razy dziennie. Ta ręcznie zbierana mieszanka ziół dba o prawidłowe funkcjonowanie wątroby – niezwykle ważnego organu w naszym organizmie. W kategorii herbat ziołowych i mieszanek owocowych warto wspomnieć też o herbatkach dedykowanych dla osób z różnymi problemami zdrowotnymi. Niektóre pozycje to:herbatka dla żołądkowcówherbatka dla nerwusówherbatka przeciwreumatyczna czy herbatka oczyszczająca. Sięgajmy bo bogactwa jakie daje nam natura, a które zamknięte są w herbatach. Pijmy na zdrowie!

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.