Karob – inna nazwa to mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa. Jest to naturalnego pochodzenia emulgator, wykorzystywany głównie do produkcji wyrobów cukierniczych. Powstaje w procesie zmielenia nasion znajdujących się w strąkach drzewa chlebowca świętojańskiego. Dostępny jest korab w proszku (również korab w proszku bezglutenowy) oraz w formie melasy. Ze względu na to, że korab posiada właściwości stabilizujące i żelujące, czyli zagęszczające często dodawany jest do: polew, lukrów, lodów, dżemów, galaretek czy marmolad. Guma karobowa posiada aromat, przywodzący na myśl kakao. Dzięki temu traktowana jest często jako dobry zamiennik dla czekolady i kakao. Mączka chleba świętojańskiego ma swoje zastosowanie także w produkcji środków odchudzających. Jest bezpieczna dla zdrowia i nie wywołuje groźnych skutków ubocznych. Carobella to kolejny produkt wytworzony z użyciem karobu. Jest to krem do smarowania pieczywa o delikatnych smaku i zapachu kawy, który można wykorzystać też do deserów i ciast.