wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Wszystkie2 » KASZA GRYCZANA NIEPALONA BIO 500 g - BIO PLANET
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
KASZA GRYCZANA NIEPALONA BIO 500 g - BIO PLANET
NowośćNasz hit

KASZA GRYCZANA NIEPALONA BIO 500 g - BIO PLANET

BIO PLANET

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,71 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 12,71 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 500 szt

Kod EAN: 5907814662736

Cena: 6,39 zł

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Kasze Bio
  • Recenzje produktu (0)

 

SKŁADNIKI

kasza gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

                                                                                                                                                               

OPIS

Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal

Tłuszcz - 2,7 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g

Węglowodany - 75 g,

w tym cukry - 2,6 g

Białko - 12 g

Sól - 0,03 g

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)

Kraj Producenta: Polska

Kasza to podstawa tzw. piramidy żywieniowej, kasze należy spożywać codziennie, wszelkiego rodzaju kasze korzystnie wpływają na utrzymanie prawidłowego bilansu energetycznego i witaminowego organizmu.

Wartości odżywcze kaszy ekologicznej są lepsze niż np.: makaronu, ryżu  lub  ziemniaków. Są bogate w skrobie, która w naturalny sposób powoli rozkłada się w organizmie na glukozę – ta z kolei potrzebna jest do pracy mózgu i wszystkich innych komórek.

Kasze od wieków są podstawą zdrowej kuchni. Należą do produktów zbożowych, a więc są głównym źródłem energii tak bardzo potrzebnej do działania ludzkiego organizmu. Codzienna porcja „jagieł” czy „krup” przez stulecia była podstawą egzystencji naszych przodków. Niektóre kasze mogą być podstawą zdrowego śniadania (kasza jaglana, kasza manna) albo sałatki (kuskus). Są znakomitym dodatkiem do zup i drugich dań (kasza pęczak, kasza kukurydziana).  Kasze niepodzielnie królowały na staropolskich stołach aż do XVII wieku, do czasu kiedy to prym przejęły ziemniaki przywiezione z Austrii.
 

Kasze – co należy o nich wiedzieć? Są smaczne oraz bardzo zdrowe. Z ich dodatkiem można przygotować sycące, lekkostrawne i niedrogie danie. Kasze dostarczają dużej ilości skrobi, dzięki czemu uznaje się je za produkty o wysokiej wartości energetycznej. Ponadto są doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin, na przykład witamin z grupy B. Kiedyś kasze były dużo bardziej rozpowszechnione i częściej wykorzystywane w kuchni. Wyparte przez ziemniaki, zaczęły być spożywane coraz rzadziej. A to błąd, ponieważ kasze mają działanie prozdrowotne. Pomagają w walce z nadwagą, miażdżycą, zaparciami, cukrzycą oraz nowotworami. Która kasza jest najzdrowsza? Najlepiej wybrać taką, która odpowiada nam najbardziej. Każda odmiana kaszy to cenna skarbnica zdrowia. Do wyboru jest cała gama kasz, wśród nich kasze bezglutenowe. Różnią się smakiem oraz zawartością cennych składników. Jakie są rodzaje kasz? Oto niektóre z nich:

Kasza jaglana – otrzymywana jest z całych ziaren prosa. Jest bezglutenowa i ma działanie zasadotwórcze. Uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Posiada niewiele skrobi, za to dużo białka oraz krzemu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na kondycję kości i stawów. Polecana dla alergików i osób cierpiących na niedokrwistość. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsem oraz z mlekiem. Dania z kaszy jaglanej to na przykład: kotlety z kaszy jaglanej, naleśniki z kaszy jaglanej, budyń z kaszy jaglanej lub ciasto z kaszy jaglanej. Kasza jaglana kalorie – w 100 gramach jest ich około 350. Jak gotować kaszę jaglaną? Przed ugotowaniem należy przelać kaszę obficie wodą zimną, następnie gorącą. 1 szklankę kaszy jaglanej gotujemy w 2,5 szklanki wody, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na przykład zawijamy garnek z kaszą w koc na około 1 godzinę.

Kasza gryczana niepalona lub kasza gryczana palona – pyszna kasza bez glutenu. Wytwarzana jest z nasion gryki. Wręcz doskonała dla osób odchudzających się, ponieważ ma właściwości wspomagające regulację glukozy we krwi. Poza tym poprawia odporność organizmu, reguluje gospodarkę hormonalną oraz ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dostarcza lizyny, która jest aminokwasem niezbędnym w procesie budowania białek oraz wspomaga kondycję psychiczną. Dania z kaszy gryczanej: kotlety z kaszy gryczanej, gołąbki z kaszą gryczaną, pierogi z kaszą gryczaną, kasza z warzywami lub chleb z kaszy gryczanej. Kasza gryczana kalorie – w 100 gramach jest ich około 95. Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Gotować należy w niewielkiej ilości wody – na 1 szklankę kaszy wystarczy 1,75 szklanki wody, do której można dodać 1 łyżkę masła, oleju lub smalcu. Do zagotowanej, lekko osolonej wody, dodać tłuszcz, a następnie wsypać kasze. Gotować na małym ogniu około 7 minut, do momentu wchłonięcia wody przez kasze. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Kasza bulgur – ten rodzaj kaszy otrzymywany jest z ziaren pszenicy durum. Durum z kolei jest najbardziej wartościową odmianą pszenicy, dzięki czemu produkty na bazie durum są zdrowsze niż te uzyskiwane na bazie zwykłej pszenicy. Jest to kasza zawierająca gluten. Odmiana bulgur świetnie wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, gdyż zawiera potas, magnez, wapń i sód. Dzięki zawartości żelaza i kwasu foliowego wspiera leczenie anemii. Kasza bulgur dania: kasza bulgur z pieczonymi warzywami, sałatka z kaszą bulgur czy ciasto bananowe z bulgurem. Kasza bulgur kalorie - w 100 gramach jest ich około 85. Jak gotować kaszę bulgur? 1 szklankę kaszy gotujemy w 2,5 szklanki wody. Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy około 7 minut. Po zdjęciu z ognia, kaszę pozostawia się do spęcznienia.

Nasz sklep ze zdrową żywnością poleca  wspaniałe smaki które można znaleźć również w kaszach, takich jak:

Kasza manna – niezwykle pożywna, lekkostrawna kasza pszenna. Doskonała dla dzieci i niemowląt.

Kasza kuskus – uzyskiwana z pszenicy durum. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, by nadawała się do spożycia. Bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach.

Kasza kukurydziana, kaszka kukurydziana – bezglutenowa i lekkostrawna, idealna nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci.

Inne polecane kasze: kasza pęczak, kasza orkiszowa, kasza perłowa, kasza quinoa, kaszka ryżowa bezglutenowa. Polecamy w BioSklep!

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.