wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Wszystkie2 » MĄKA RYŻOWA PEŁNOZIARNISTA BIO 1 kg - BIO PLANET
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
MĄKA RYŻOWA PEŁNOZIARNISTA BIO 1 kg - BIO PLANET
NowośćSuper promocjaPolecamyNasz hit

MĄKA RYŻOWA PEŁNOZIARNISTA BIO 1 kg - BIO PLANET

BIO PLANET

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,71 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 12,71 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 141 szt

Kod EAN: 5902983781226

Cena: 15,23 zł

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Maki i Skrobie
  • Recenzje produktu (0)
SKŁADNIKI

mąka ryżowa pełnoziarnista* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Ekologiczna mąka ryżowa jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna ryżu. Polecamy do wszelkich wypieków - chleba, ciast, ciastek oraz deserów, naleśników, placków.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1508 kJ / 356 kcal

Tłuszcz - 2,5 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g

Węglowodany - 74 g,

w tym cukry - 0,9 g

Białko - 7,9 g

Sól - 0,02 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)

Kraj Producenta: Polska

Nie ma chleba bez mąki. Bez mąki ciężko też o ciasto naleśnikowe, pierogowe, biszkopty i torty. Zdrowe jedzenie to przede wszystkim mąkajest ona niezbędnym składnikiem do wypieku chleba, dlatego jej obecność w każdej kuchni jest wręcz obowiązkowa. Uzyskuje się ją w procesie mielenia ziarna. W zależności od rodzaju użytego ziarna można określić rodzaj oraz przeznaczenie danej mąki. Dawniej, gdy na rynku dostępna była głównie mąka pszenna i mąka tortowa, nie było problemu z jej wyborem. A jak jest dzisiaj? Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju mąk. Jaką mąkę wybrać? Czym się różnią? Jakie są podstawowe rodzaje mąk?

Pieczywo, ciasta oraz niemal każdy rodzaj dań mącznych najczęściej przygotowywane są z mąki pszennej. Świetnie sprawdza się też jako mąka na pizzę. Znana jest od tysięcy lat i stanowi źródło błonnika i witamin z grupy B. Często w procesie przemiału traci jednak sporo wartościowych substancji. Można rozważyć zastąpienie jej innymi mąkami, wyższego typu. Do wyboru są mąki ciemne i jasne. Różnią się od siebie stopniem zmielenia oraz oddzielenia otrębów od zmielonej mąki. Popularnymi mąkami piekarskimi są: mąka pszenna jasna, mąka durum, mąka pszenna bułkowa, mąka chlebowa, mąka semolina, mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pełnoziarnista i mąka graham. Jako dodatek do podstawowych mąk chlebowych traktowane mogą być mąki uzyskiwane z różnych roślin. Do takich mąk zaliczyć można następujące typy: mąka sojowa, mąka lniana, mąka kokosowa, mąka migdałowa, mąka z ciecierzycy, mąka kasztanowa (mąka z kasztanów jadalnych), mąka z tapioki, mąka z amarantusa, mąka z żołędzi, mąka z orzeszków ziemnych, mąka z pestek winogron czy mąka z pestek dyni. Z kolei do mąk niechlebowych, które uzyskiwane są z ziaren należą między innymi: mąka jęczmienna, mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa. Coraz większą popularność na naszym rodzimym rynku zyskują mąki ze starszych odmian zbóż. Są to mąka z płaskurki i mąka z samopszy.

Z roku na rok zwiększa się liczba osób, które nie tolerują glutenu. W takim przypadku należy całkowicie wyeliminować gluten z codziennej diety. Na szczęście istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa. Mąka bez glutenu to na przykład: mąka gryczana, mąka jaglana, mąka ziemniaczana, mąka sezamowa, mąka bananowa, tapioka czyli mąka z manioku. Dania i potrawy, do których przygotowania używana jest mąka bezglutenowa są mniej pulchne oraz bardziej sypkie. Na opakowaniach mąk bez glutenu najczęściej umieszczany jest znak przekreślonego kłosa.

Zaleca się, aby mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Takie zalecenie ma na celu zmniejszenie do minimum ryzyka zawilgotnienia mąki oraz pojawienia się nieproszonych gości, czyli robactwa. Szczelnie zabezpieczona mąka nie absorbuje również zapachów z zewnątrz. Prawidłowe przechowywanie żywności przekłada się na smak przyrządzanych potrwa oraz na nasze zdrowie.

Parę dodatkowych słów o niektórych typach mąk.

Semolina – jest to mąką otrzymywana z pszenicy durum. Jej zastosowanie w kuchni to przede wszystkim makarony oraz dodatek do mieszanek chlebowych. Warto spróbować dodać semolinę do ciasta na pizzę.

Skrobia ziemniaczana – inaczej mąka ziemniaczana, mąka krupczatka. Jest to praktycznie bezsmakowa mąka, która ma wiele zastosowań kulinarnych. Służy między innymi do zagęszczania potraw. Wytwarzana jest z ziemniaków i nie zawiera glutenu. Jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana – czy istnieje między nimi jakaś różnica? W gruncie rzeczy to ta sama substancja, która występuje pod obiema nazwami.

Skrobia kukurydziana – inaczej mazeina lub mąka kukurydziana. Mąka ta pozyskiwana jest z ziaren kukurydzy i może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię. Posiada doskonałe właściwości zagęszczające, co determinuje jej przeznaczenie. Używana najczęściej do zagęszczania zup, gulaszów i sosów, a także jako dodatek do wypieków.

Maranta – skrobia z korzenia maranty to pożywana mąka, która jest jednocześnie wyjątkowo lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej jako zagęstnik. Sprawdzi się także jako zamiennik mąk glutenowych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.