Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Płaskurka to jeden z najstarszych gatunków pszenicy znany ludzkości. Zakłada się, że w czasach początków polskiego rolnictwa uprawiano właśnie to zboże. Przez lata zapomniane i niedoceniane, obecnie wraca do łask i staje się coraz bardziej popularne. Wszystko za sprawą wielu wartościowych składników odżywczych oraz makro i mikroelementów. Sprawdź jakie zastosowanie w postaci mąki z płaskurki BIO możesz znaleźć dla tego starożytnego zboża w swojej kuchni.
Mąka z płaskurki BIO zawiera duże ilości magnezu i wapnia. Nie ustępuje też tej wytworzonej z tradycyjnej pszenicy w dużej zawartości białka, posiadając jednocześnie niższą kaloryczność. Jednak cechą, którą góruje zdecydowanie nad mąką pszenną, jest bardzo wysoka zawartość błonnika. Ten prozdrowotny składnik ułatwia trawienie, dzięki czemu mąka z płaskurki jest zdecydowanie lepiej przyswajalna. Jeżeli dodamy do tego sporą ilość witamin z grupy B oraz β-glukanów, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i poprawiają krążenie, otrzymujemy produkt, który w znaczącym stopniu poprawi jakość naszej diety.
Mąka z płaskurki w kuchni sprawdzi się w większości przypadków równie dobrze jak tradycyjna mąka pszenna. W przypadku wypieków może wnieść charakterystyczne nuty miodowego zapachu i lekko orzechowego posmaku. Dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego stanowić będzie doskonałą bazę na zakwas do chleba. Poznaj mąki z płaskurki BIO dostępne w naszym sklepie ze zdrową żywnością. W twojej kuchni na pewno znajdzie się miejsce na tak wyśmienity produkt. Zapraszamy – BioSklep24.