Gdy brakuje czasu, a ma się ochotę na smaczny, szybki i zarazem niebanalny obiad warto sięgnąć po makarony. Proste i efektowne dania z makaronem w roli głównej są sycące i różnorodne. Rodzaje makaronów mogą przyprawiać o zawrót głowy - jest ich tak wiele, że każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie. Wśród nich najbardziej znane to: penne, rurka, muszle, świderki, spaghetti, fusilli, nitki, krajanka, kolanka, wstążki, spirelli, farfalle, lasagne, gnocchi i tagliatelle. Każdy rodzaj makaronu ma swoje przeznaczenie, ale mimo to większość z nich sprawdzi się zarówno w daniach lżejszych, jak i cięższych. Co kryje się pod niektórymi z nazw makaronów?
Farfalle – jest to makaron w kształcie kokardki, który wyglądem może przypominać motyla. Ten rodzaj makaronu idealnie komponuje się z pomidorami, mięsem oraz śmietaną. Gdy w potrawie decydujemy się na makaron farfalle, nie rozdrabniajmy za bardzo składników sosu, z jakim go podajemy.
Fusilli – ten rodzaj makaronu ma kształt skręconych świderków i doskonale nadaje się do sałatek, zup czy mięsnych sosów. Sprawdza się też w daniach, które trzeba odgrzać przez spożyciem.
Lasagne – ta odmiana makaronu ma postać płaskich płatów o różnej długości i szerokości. Nazwą lasagne określa się również potrawę, do której przygotowania używany jest ten makaron. Smacznie smakuje w zapiekankach z mięsem, serem i pomidorami.
Penne – bardzo popularny rodzaj makaronu, który kształtem przypomina skośną rurkę, pustą w środku. Wytwarza się go z pszenicy durum, jak również z kukurydzy i z ryżu. Penne idealnie pasuje jako dodatek do zup i zapiekanek. Sprawdzi się też w sałatkach oraz w gulaszu.
Tagliatelle – kształt tej odmiany makaronu przypomina wstążkę, dlatego często jest tak nazywany. Doskonale pasuje do różnego rodzaju sosów i często wykorzystywany jest w kuchni jako zamiennik tradycyjnego makaronu spaghetti.
Gnocchi – pojedyncze gnocchi kształtem przywodzi na myśl nasze rodzime kopytka w wersji mini. Bardzo dobrze smakują z mięsem, z pesto lub z sosem pomidorowym.
BioSklep – sklep ze zdrową żywnością w swojej ofercie poleca makarony w oryginalnych wersjach, takie jak: makaron z groszku zielonego, makaron z białej gryki, makaron z ryżu białego, makaron kukurydziany, makaron z ryżu brązowego, makaron owsiany, makaron gryczany, makaron orkiszowy, makaron ryżowy razowy, makaron semolinowy, makaron żytni razowy, makaron z ciecierzycy, makaron sojowy, makaron pełnoziarnisty, makaron jaglany, makaron z zielonej soi, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z płaskurki oraz makaron z samopszy. Wiele z takich makaronów ciężko znaleźć na sklepowych półkach. Do makaronów polecamy sos pomidorowy passata.