wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Makarony i kuskus
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Makarony i kuskus

Kuskus co to jest? Kuskus – jest to lekkostrawna kasza wywodząca się z Afryki północnej, można ją zaliczyć do zdrowe odżywianie. Zyskała popularność w ostatnich latach, głównie ze względu na wyjątkowy smak, łatwość przygotowania i właściwości zdrowotne. Kasza kuskus przypomina nieco makaron. Otrzymuje się ją z mąki pszennej durum. Ma charakterystyczną postać małych granulek w kolorze żółtym. Dawniej uzyskiwano ją z prosa. Na rynku dostępny jest także kuskus kukurydziany. Kuskus idealnie nadaje się do dań obiadowych, a także do deserów. Kuskus jak gotować? Aby kasza ta nadawała się do spożycia wystarczy zalać ją wrzącą wodą i pozostawić na dosłownie kilka minut. Sprawdzone i smaczne dania z kuskusem to na przykład: sałatka z kuskusem, kuskus z warzywami, kuskus z kurczakiem, papryka faszerowana kuskusem, kuskus z tuńczykiem, kuskus z łososiem oraz kuskus z cukinią. Świetnie smakuje również kuskus na słodko.

Kasza kuskus czy jest zdrowa? Ten rodzaj kaszy posiada dużą zawartość składników odżywczych. Wśród nich prym wiodą: żelazo, sód, wapń, witaminy z grupy B, fosfor oraz błonnik. Kuskus właściwości – to przede wszystkim lekkostrawność, dzięki czemu nie obciąża ona układu pokarmowego. Ta cecha kuskusu sprawia, że z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby starsze, kobiety w ciąży oraz dzieci. Składniki odżywcze zawarte w kaszy kuskus poprawiają pracę mózgu i wspierają układ nerwowy. Kuskus kalorie – 100 gram tej kaszy dostarczy około 360 kalorii. Można ja ocenić jako zdrowe jedzenie.

Gdy brakuje czasu, a ma się ochotę na smaczny, szybki i zarazem niebanalny obiad warto sięgnąć po makarony. Proste i efektowne dania z makaronem w roli głównej są sycące i różnorodne. Rodzaje makaronów mogą przyprawiać o zawrót głowy - jest ich tak wiele, że każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie. Wśród nich najbardziej znane to: penne, rurka, muszle, świderki, spaghetti, fusilli, nitki, krajanka, kolanka, wstążki, spirelli, farfalle, lasagne, gnocchi i tagliatelle. Każdy rodzaj makaronu ma swoje przeznaczenie, ale mimo to większość z nich sprawdzi się zarówno w daniach lżejszych, jak i cięższych. Co kryje się pod niektórymi z nazw makaronów?

Farfalle – jest to makaron w kształcie kokardki, który wyglądem może przypominać motyla. Ten rodzaj makaronu idealnie komponuje się z pomidorami, mięsem oraz śmietaną. Gdy w potrawie decydujemy się na makaron farfalle, nie rozdrabniajmy za bardzo składników sosu, z jakim go podajemy.

Fusilli – ten rodzaj makaronu ma kształt skręconych świderków i doskonale nadaje się do sałatek, zup czy mięsnych sosów. Sprawdza się też w daniach, które trzeba odgrzać przez spożyciem.

Lasagne – ta odmiana makaronu ma postać płaskich płatów o różnej długości i szerokości. Nazwą lasagne określa się również potrawę, do której przygotowania używany jest ten makaron. Smacznie smakuje w zapiekankach z mięsem, serem i pomidorami.

Penne – bardzo popularny rodzaj makaronu, który kształtem przypomina skośną rurkę, pustą w środku. Wytwarza się go z pszenicy durum, jak również z kukurydzy i z ryżu. Penne idealnie pasuje jako dodatek do zup i zapiekanek. Sprawdzi się też w sałatkach oraz w gulaszu.

Tagliatelle – kształt tej odmiany makaronu przypomina wstążkę, dlatego często jest tak nazywany. Doskonale pasuje do różnego rodzaju sosów i często wykorzystywany jest w kuchni jako zamiennik tradycyjnego makaronu spaghetti.

Gnocchi – pojedyncze gnocchi kształtem przywodzi na myśl nasze rodzime kopytka w wersji mini. Bardzo dobrze smakują z mięsem, z pesto lub z sosem pomidorowym.

BioSklepsklep ze zdrową żywnością w swojej ofercie poleca makarony w oryginalnych wersjach, takie jak: makaron z groszku zielonego, makaron z białej gryki, makaron z ryżu białego, makaron kukurydziany, makaron z ryżu brązowego, makaron owsiany, makaron gryczany, makaron orkiszowy, makaron ryżowy razowy, makaron semolinowy, makaron żytni razowy, makaron z ciecierzycy, makaron sojowy, makaron pełnoziarnisty, makaron jaglany, makaron z zielonej soi, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z płaskurki oraz makaron z samopszy. Wiele z takich makaronów ciężko znaleźć na sklepowych półkach. Do makaronów polecamy sos pomidorowy passata.
Przejdź do strony głównej