wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Mąki i skrobie 2 » mąki pszenne, w tym z durum
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

mąki pszenne, w tym z durum

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Pszenica Durum obok zwyczajnej jest jedną z podstawowych pszenic. Z jej ziarna wyrabia się mąkę i kaszę. Ziarniaki pszenicy twardej zawierają więcej glutenu, dzięki czemu mąka z niej lepiej nadaje się do produkcji makaron, z tego też względu nazywana jest pszenicą makaronową. Makaron z mąki pszenicy twardej ma naturalny, bursztynowy kolor, podczas gdy makaron z pszenicy zwyczajnej pochłania podczas gotowania więcej wody, jest miękki, lepki i ma jasnoszary kolor.

Sztuka kulinarna: Zarówno w Europie jak i Ameryce Północnej makaron (spaghetti i rurki) produkowany jest prawie wyłącznie z pszenicy twardej. W północnej Afryce głównym produktem handlowym wykonanym z pszenicy twardej jest kuskus.

Ziarna po oczyszczeniu – kondycjonowanie wodą, usunięcie skórki i częściowo warstwy aleuronowej, są kruszone na kaszkę –semoline i kuskus. Te kaszki chłoną znacznie mniej wody niż kasza manna i mniej niż mąki z pszenic zwyczajnych.