wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Miody, produkty z miodu
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Miody, produkty z miodu

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Miód – jest produktem naturalnym o słodkim smaku wytwarzanym przez rodziny pszczele. Często nazywany płynnym złotem, ponieważ poza pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem posiada również cenne właściwości prozdrowotne. Miód słusznie uważany jest za jeden z cenniejszych produktów spożywczych. Dodatkowo oryginalny miód jest żywnością minimalnie przetworzoną, co oznacza, że nie poddaje się go żadnych procesom technologicznym. Jaki jest skład miodu? To między innymi rozpuszczalne w wodzie węglowodany proste, takie jak glukoza i fruktoza. Miód zawiera w swoim składzie także białka i aminokwasy, w tym cenną prolinę. Witaminy z grupy B niwelują zmęczenie, bóle głowy i problemy z koncentracją. Cholina wspomaga pracę układu krwionośnego oraz funkcjonowanie mózgu. Poza tym miód pszczeli to skarbnica antyoksydantów, potasu, sodu, wapnia, magnezu oraz chloru.

Miód właściwości. Do licznych właściwości miodu można zaliczyć działanie antybiotyczne, bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Miód zwalcza niektóre bakterie z lepszym skutkiem niż syntetyczne antybiotyki. Ponadto miód służy do pielęgnacji urody, gdyż posiada właściwości nawilżające. Rozjaśnia i uelastycznia skórę. Rodzaje miodu:

Miód nektarowy – to miód wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Nektar wabi pszczoły, które pobierając go z kwiatów zapewniają zapylenie rośliny i umożliwiają jej wydanie owoców.

Miód akacjowy – miód o bardzo słodkim smaku, bardzo jasny. Zaleca się spożycie tego rodzaju miodu w szczególności osobom mającym problemy z układem pokarmowym, osobom przemęczonym i osłabionym. Dobrze działa również na układ moczowy i drogi oddechowe. Wolno ulega krystalizacji. Dla osób z lekką postacią cukrzycy, miód akacjowy może stanowić dobry zamiennik cukru rafinowanego.

Miód wielokwiatowy – inna nazwa to miód tysiąca kwiatów lub miód nektarowy wielokwiatowy. Miód taki pochodzi z różnych kwiatów, krzewów i drzew. Pszczoły zbierają nektar w różnych lokalizacjach oraz o różnych porach roku. Sprawia to, że miód wielokwiatowy może mieć różne zabarwienie, smak oraz odmienne wartości odżywcze. Bez względu na to regularne spożywanie miodu wielokwiatowego wspomaga przemianę materii, działa uspokajająco, wspomaga walkę z depresją i nerwicą, a także przeciwdziała próchnicy zębów.

Miód lipowy – uznawany za jeden z najlepszych miodów pod względem smaku i właściwości leczniczych. Miód o działaniu antyseptycznym i wykrztuśnym, polecany w przypadku przeziębienia czy grypy. Wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko zapadania na różne infekcje. Pomaga w bezsenności, łagodząc napięcia i obniżając poziom codziennego stresu.

Miód rzepakowy – polecany osobom narażonym na duży wysiłek, gdyż dostarcza łatwo przyswajalną dawkę energii. Świetny zamiennik cukru białego. Najczęściej miód rzepakowy zbiera się w maju, wtedy bowiem kwietnie rzepak. Jest więc jednym z pierwszych miodów, jakie pozyskiwane są co roku w naszym kraju. Miód ten dość szybko ulega krystalizacji.

Miód spadziowy – inna nazwa to miód królewski. Wyróżniamy miód ze spadzi liściastej oraz miód ze spadzi iglastej. Jest to miód, który nie powstaje z nektaru kwiatów, a z wydzielin mszyc i czerwców, które żerują na liściach lub igłach drzew. Spadź można dostrzec na drzewach głównie latem, kiedy ma postać lepkich i słodkich kropelek. Ze względu na to, że spadź występuje tylko w niektórych regionach i to nie co roku, jest to jeden z najdroższych miodów. Jest niezwykle wartościowym produktem, ponieważ posiada kilkukrotnie więcej biopierwiastków niż miody uzyskiwane z nektaru kwiatów.

Oprócz powyższych BioSklep poleca: miód nektarowy kasztanowy, miód nektarowy z kwiatów pomarańczy, miód nektarowy rozmarynowy, pyłek kwiatowy bio, miód nektarowy leśny, miód nektarowy malina leśna, miód nektarowy z kolendry, miód manuka, miód z mleczkiem pszczelim, miód z propolisem, miód nektarowy eukaliptusowy oraz syrop miodowy.

W przypadku każdego rodzaju miodu należy uważać na podróbki, inaczej mówiąc na sztuczne miody, które często nie posiadają żadnego dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie.

Jeśli dodajemy miód do jakichkolwiek gorących napojów, pamiętajmy, że w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza miód traci większość cennych składników leczniczych. Niech napój, do którego dodajemy miód będzie ciepły, ale nie gorący.