wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Nabiał i garmażeria

Nabiał i garmażeria

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Producent
Tylko nowości
Tylko promocje
przecena DESER SOJOWY JAGODOWY BEZGLUTENOWY BIO 125 g - THE BRIDGE-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Nabiał i produkty mleczne spożywamy każdego dnia. Produkty wytwarzane z mleka są podstawą żywienia, ponieważ zawierają pełnowartościowe białko oraz szereg składników ważnych w codziennej diecie. Do nabiału zaliczamy produkty takie jak: mleko, jogurt, sery, kefir, śmietana,masło. Istnieje grupa produktów określana mianem: nabiał bez laktozy (mleko bez laktozy, jogurt bez laktozy, ser bez laktozy). Produkty te wytwarza się z myślą o osobach z nietolerancją nabiału. Dużą część produktów mlecznych stanowią sery. Ser biały, twaróg, mascarpone, ser żółty, ser pleśniowy, ser camembert, tofu, mozzarella, parmezan, gorgonzola, oscypek, ser ricotta, ser feta, cheddar, serek wiejski czy serki topione. Z dziurami i bez dziur, na wagę lub pakowane, a także z najróżniejszymi dodatkami: z ziołami, papryką, czosnkiem. Co przygotujemy z serów? Z pewnością sos serowy. Różne gatunki sera pozwolą też przygotować na przykład: knedle ze śliwkami, kopytka z serem, makaron z serem, pierogi z serem, tak zwane pierogi ruskie, carbonara, różnorakie przekąski serowe. Deska serów – to kolejna propozycja podania. Ser grecki czy sery francuskie z powodzeniem rywalizują o nasze podniebienia z naszymi polskimi serami, takimi jak bundz, ser kozi czy oscypek. Wielu konsumentów sięga po sery ekologiczne. Dlaczego warto jeść sery? Prawdziwe sery są pyszne oraz bardzo zdrowe. Uzupełniają w organizmie wapń, który wzmacnia kości, zęby i paznokcie. Zjedzenie czterech plasterków sera żółtego dziennie pokryje całodniowe zapotrzebowanie organizmu na wapń. Poza tym w serach poza białkiem i tłuszczem znajduje się fosfor, żelazo i witaminy, takie jak A, z grupy B, D, miedź i cynk. Wszystkie te składniki wspomagają działanie układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego. I choć sery, zwłaszcza sery dojrzewające bywają bardzo kaloryczne, warto jeść je z umiarem, ponieważ dostarczają pełnowartościowej energii.

W skład produktów mlecznych z pewnością wchodzi mleko płynne, jak również produkty z niego wytwarzane. To każde mleko płynne, zarówno pełne, jak i beztłuszczowe. To również mleko smakowe, mleko bezlaktozowe, mleko zagęszczone czy mleko w proszku. Również desery na bazie mleka, jogurty, jogurt naturalny, jogurt probiotyczny, kefiry, zsiadłe mleko, maślanki i śmietanka do herbaty i kawy. Najbardziej rozpowszechnione jest mleko krowie. Coraz większą popularność zyskuje mleko kozie, owcze mleko, mleko modyfikowane i mleko ekologiczne. Mleko kozie oraz przetwory uzyskiwane z tego mleka sprzyjają osobom uczulonym na mleko krowie. Zawierają mniej potencjalnych alergenów, za to są bogatym źródłem oligosacharydów – probiotyków, które w organizmie człowieka stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej. Jest to doskonały zamiennik mleka krowiego. Powinny sięgać po niego zwłaszcza osoby, które w kontakcie z mlekiem krowim zauważyły u siebie zaburzenia trawienia czy alergię pokarmową. Mleko kozie jest lekkostrawne i może zostać strawione przez organizm już w 20 minut od spożycia. Dla porównania, ten sam proces w przypadku mleka krowiego może trwać nawet do czterech godzin. A co powiedzieć o mleku owczym? To zdrowe, niebo zapomniane mleko jest w pewien sposób podobne do koziego. Zawiera tłuszcze łatwo trawione przez organizm, które nie wpływają negatywnie na poziom złego cholesterolu we krwi. Mimo to, ze względu na bilans kaloryczny, osoby które stosują dietę odchudzającą powinny spożywać je z rozwagą. Mleko owcze polecane jest przy problemach ze skórą, sercowcom o podwyższonym ciśnieniu krwi, sportowcom i osobom ciężko pracującym fizycznie a także kobietom w ciąży. Ogólnie rzecz biorąc, nabiał zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania i powinien mieć swoje stałe miejsce w zdrowo skomponowanej diecie. Ważne by nabiał jadły dzieci, kobiety i osoby starsze. Poza mięsem jest to główne źródło pełnowartościowego białka, które z kolei jest niezbędne, by prawidłowo wzrastać i się rozwijać. Na rynku dostępnych jest wiele produktów mlecznych. Wybierajmy spośród nich te jak najbardziej naturalne, ekologiczne, niskotłuszczowe.



Mleko, napoje,sery i śmietany dostępne w naszej ofercie to produkty ekologiczne wytwarzane tradycyjnie oraz większa część na bazie soi, ryżu, orkiszu, owsa, kokosa, migdałów, prosa oraz orzechów. Są one doskonałą alternatywą dla osób uczulonych na białko mleka krowiego oraz  wegetarian, wegan, którzy chcą do swojej diety wprowadzić nabiał pochodzenia roślinnego.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu