wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Oleje BIO

Oleje BIO

dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ RZEPAKOWO - LNIANY OMEGA-3 BIO 500 ml - EKKO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ RZEPAKOWY RAFINOWANY TŁOCZONY NA ZIMNO BIO 1 L - EKKO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 1 L - BATOM-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 200 ml - BATOM-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 500 ml - BATOM-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY MCT KETO BIO 250 ml - DIET-FOOD-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ RZEPAKOWY BEZWONNY BIO 1 L - BIO PLANETE-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ MUSZTARDOWY TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml - SATTVA (FOODS)-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
TŁUSZCZ KAKAOWY BEZGLUTENOWY KETO BIO 200 g - COCOA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ Z PESTEK DYNI TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml - OLANDIA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ Z PESTEK WINOGRON 1 L - BASSO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ Z PESTEK WINOGRON 500 ml - BASSO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ Z CZARNUSZKI TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml - OLANDIA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ RZEPAKOWY DO GOTOWANIA I SMAŻENIA TŁOCZONY NA ZIMNO BIO 1 L - EKKO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ RZEPAKOWY DO GOTOWANIA I SMAŻENIA TŁOCZONY NA ZIMNO BIO 500 ml - EKKO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ RZEPAKOWY VIRGIN OMEGA-3 BIO 500 ml - EKKO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 1 L - DIET-FOOD-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 250 ml - DIET-FOOD-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 500 ml - DIET-FOOD-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ Z CZARNUSZKI TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY BEZWONNY BIO 420 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ KOKOSOWY BEZWONNY BIO 750 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO 250 ml - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO BIO 250 ml - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Bez oleju trudno sobie wyobrazić jak mielibyśmy przyrządzić coś w kuchni. Używamy go praktycznie do wszystkiego, a najczęściej służy nam podczas smażenia. W zależności od pochodzenia posiadać będzie inne właściwości i walory smakowe. Sprawdź pełną ofertę kategorii olejów naturalnych w naszym BIO sklepie online i znajdź produkty, które odpowiadać będą Twoim potrzebom.

Naturalne oleje BIO – skąd pochodzą

Natura dostarcza nam wiele cennych dóbr. Jest bogata w nasiona, pestki, ziarna i owoce, pełne oleistych soków. Człowiek pozyskuje z nich oleje i oliwy. Te wytwarzane z roślin dzielą się na oleje rafinowane i oleje tłoczone na zimno. Oleje rafinowane są olejami oczyszczonymi i nadają się do smażenia, szczególnie głębokiego. Oleje tłoczone na zimno posiadają najwyższą jakość i są pełne wartości odżywczych. Nie nadają się do podgrzewania. Jakie oleje są najpopularniejsze? Dowiedz się jakie odmiany posiadamy w asortymencie naszego ekologicznego sklepu.

Jakie mamy rodzaje olejów BIO?

Olej rzepakowy – bardzo popularny, zaliczany do olejów półschnących. Tłoczony na zimno jest pełen kwasów jednonienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Posiada witaminy D, A, K i E.
 

Olej słonecznikowy – równie popularny co olej rzepakowy. Można wykorzystać go do sałatek. Wzbogaca potrawy w kwas linolowy oraz w witaminę E. Należy unikać podgrzewania oleju słonecznikowego do temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza. Najlepszy jest olej słonecznikowy tłoczony na zimno.
 

Olej lniany – tłoczony jest na zimno z nasion lnu zwyczajnego. Olej lniany co zawiera? Olej z siemienia lnianego zawiera kwasy Omega 3, 6 i 9 oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Składniki w nim zawarte działają przeciwzakrzepowo i są budulcem komórek organizmu, jak również tkanki mózgowej. Wiele osób używa olej lniany na włosy, ponieważ korzystnie wpływa na ich wygląd. Inni piją olej lniany na czczo, by jeszcze lepiej wykorzystać jego prozdrowotne działanie. W kosmetyce również znalazł swoje zastosowanie. To absolutny hit w walce ze skórą trądzikową.
 

Oliwa z oliwek – ten wyjątkowy tłuszcz pozyskuje się z drzewa oliwkowego. Miażdży się całe oliwki, łącznie z pestkami, a następnie wytłacza się z nich oliwę. Najlepsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin, uzyskiwana w tłoczeniu na zimno. Do głównych właściwości należy jej wpływ hamujący rozwój miażdżycy. Obniża poziom złego cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom tego dobrego. Zawiera przeciwutleniacze i witaminę E. Moc innych witamin i służących zdrowi składników decyduje o jej dużej popularności. Z drzewa oliwkowego uzyskuje się także olej z oliwek do smażenia.
 

Olej z orzeszków ziemnych – ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się orzechowym smakiem. Osoby uczulone na orzechy powinny stosować go z ostrożnością. Najzdrowszy jest wtedy, gdy wytłacza się go na zimno.
 

Olej z orzechów włoskich – coraz popularniejszy rodzaj oleju, który posiada mocny i zdecydowany smak orzechów włoskich przełamany nutką karmelu. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju sałatek, ciast czy naleśników.
 

Olej z pestek dyni – olej nadaje się do długiego przetrzymywania w lodówce. Jest lekkostrawny o orzechowym smaku i aromacie. Wzbogaci smak sosów i zup. Pełen dobroczynnych kwasów i cennych witamin.
 

Olej arganowy – wyjątkowo cenny olej tłoczony z owoców arganii żelaznej. Posiada właściwości poprawiające krążenie krwi, a także wspomaga naturalną odporność organizmu. Dodany do dania wzbogaci je o orzechowy smak.
 

Olej z miąższu awokado – jest to olej tłoczony na zimno, pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Jego mocno zielony kolor i orzechowy smak świetnie komponuje się z sałatkami warzywnymi i owocowymi.
 

Olej z nasion czarnuszki – pozyskiwany w procesie tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Posiada lekko gorzki smak oraz mocny, korzenny aromat. Bogaty w biotynę i nasycone kwasy tłuszczowe. Poleca się go w stanach osłabienia oraz po radioterapii.
 

Olej kokosowy – inaczej nazywany masłem kokosowym, ponieważ w temperaturze pokojowej przypomina ścięty, biały tłuszcz. Dzięki odporności na działanie wysokiej temperatury polecany jest do smażenia i pieczenia. Może być używany również jako balsam do ciała lub balsam do masażu.
 

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą naturalnych i ekologicznych produktów. W BioSklep24 zapewniamy najwyższą jakość i przystępne ceny!

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu