Proste i szybkie surówki
Zdrowe i odżywcze, pełne witamin, kolorów i smaku. Surówki! Jak zrobić pyszną, zdrową i smaczną surówkę do obiadu czy grilla? Dzisiaj prezentujemy dwa łatwe przepisy, dzięki którym w krótkim czasie można przygotować smakowite surówki. Jeśli po zapoznaniu się z przepisami dojdziesz do wniosku, że składniki są niewyszukane i banalne, zapewniamy, że mimo swojej prostoty smakują naprawdę dobrze.
Sałatka z czerwonej kapusty z porem i jabłkiem.
Do przygotowania tej surówki potrzebne są następujące składniki:
- mała główka kapusty czerwonej lub połówka dużej
- średniej wielkości por
- średnie jabłko, nie kwaśne
- sól, pieprz
- majonez
Kapustę czerwoną rozkrajamy na cztery części. Każdą z nich trzemy na tarce na dużych oczkach. Pora przekrajamy na pół po długości, a następnie jeszcze raz na pół. Kroimy na talarki, sparzamy wrzątkiem. Jabłko trzemy na dużych oczkach na tarce razem ze skórką. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Łączymy z majonezem.
Sałatka z marchewki z chrzanem.
Do przygotowania tej surówki potrzebne są składniki, takie jak:
- kilka marchewek
- chrzan
- majonez lub jogurtem
- sól, pieprz
Obrane ze skórki marchewki trzemy na tarce na małe wiórki. Chrzan łączymy z majonezem lub jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dodajemy do startej marchewki, wszystko razem mieszamy.
Świeże surówki mogą odmienić znane potrawy i nadać im zupełnie nowego wymiaru. Czasami są tak dobre, że można jeść je same. Przygotowując tradycyjne surówki oraz surówki typowo obiadowe nie zawsze trzeba wykorzystywać śmietanę, majonez czy oliwę. Jeśli mają być w wersji dietetycznej, powyższe składniki można spróbować zastąpić jogurtem naturalnym, octem jabłkowym lub balsamicznym. Jakkolwiek by było, surówka to codzienna porcja warzyw, które dostarczają naszemu organizmowi cennych witamin i minerałów. Szukajmy odpowiednich dla siebie przepisów i smaków i jedzmy surówki jak najczęściej.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy