wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Odżywianie2 » Rola pieczywa w diecie.
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Rola pieczywa w diecie.

Data dodania: 22-05-2019

      alt

     Rola pieczywa w diecie. Czy warto stosować dietę, w której eliminujemy pieczywo? Wiele osób zastanawia się nad rolą produktów zbożowych, zwłaszcza pieczywa w codziennym żywieniu.
     
         Współczesne zalecenia żywieniowe uznają przetwory zbożowe za podstawę zbilansowanej diety. I bez wątpienia, zdecydowana większość naszych rodaków spożywa pieczywo każdego dnia. To dobrze, ponieważ produkty zbożowe są ważnym źródłem błonnika i witamin. Całkowita rezygnacja ze spożywania pieczywa nie jest wskazana. Jednak współczesny chleb zbyt często ma niewiele wspólnego ze zdrowym, pełnowartościowym żywieniem. Jakość pieczywa stała się ostatnio zagadnieniem frapującym i trudnym. Pieczywo dostępne między innymi w supermarketach, wypiekane z gotowych mrożonek często jest pełne polepszaczy syntetycznych i chemicznych dodatków. Cechuje się znacznie gorszą jakością, zawiera mniej witamin oraz składników mineralnych niż tradycyjne wypieki. Gdzie więc kupować pieczywo: w BIO sklepie, w piekarni, supermarkecie, a może wypiekać samemu w domu? Kupujmy w sprawdzonych miejscach, co do których jesteśmy pewni, że dostarczają najwyższej jakości, naturalnych produktów. Jeśli dysponujemy czasem i możliwościami, warto wypiekać też chleb we własnym zakresie. Wbrew pozorom nie jest to trudne i skomplikowane. Niektóre rodzaje pieczywa są szczególnie polecane w zrównoważonej diecie. Należy do nich chleb żytni na zakwasie. Taki chleb dostarcza witamin z grupy B, kwasu mlekowego, kwasu foliowego, dzięki czemu wpływa pozytywnie na trawienie i przemianę materii. Inny polecany rodzaj chleba to chleb pełnoziarnisty. Zawiera otręby, pełne ziarna i nasiona. Pod względem zdrowotnym pozostawia daleko w tyle pieczywo jasne. Dzięki bogactwu witamin i minerałów przyspiesza metabolizm i sprzyja odchudzaniu. Wspomaga też układ nerwowy i zapobiega nowotworom jelit. W zdrowej diecie jest też miejsca na chleb razowy, który wypieka się z nieoczyszczonej mąki. Takie pieczywo to porcja węglowodanów złożonych, błonnika i licznych witamin. Sięgajmy więc po pieczywo bez obaw, ale po takie które jest zdrowe i wartościowe.
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej