wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odżywianie » Sezon truskawkowy – czas start!
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    ul. Browarna 47

    NIP: 553-001-54-08

  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy, czwartki i piątki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Sezon truskawkowy – czas start!

Data dodania: 17-06-2020

alt



Sezon na truskawki trwa w najlepsze. To pierwsze owoce, jakie dojrzewają na wiosnę. Są słodką, pachnącą zapowiedzią zbliżającego się lata. Właśnie teraz jest czas, żeby cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. W naszym kraju rocznie produkuje się ich ponad 180 tysięcy ton, ale sezon na nie nie trwa długo. Okres od maja do czerwca to pora na delektowanie się nimi oraz na mrożenie, smażenie i przetwarzanie. Kompot z truskawek przypomina smak dzieciństwa, a dżem truskawkowy na kanapce czy w naleśniku to często przysmak dzieci. Mrożone truskawki świetnie wyglądają jako zamiennik kostek lodu w napoju alkoholowym, a mrożony mus z truskawek to idealna baza do koktajli. Gdy sięgamy po świeże truskawki warto pamiętać o kilku ciekawostkach na ich temat:

 

- truskawki pozostawione w temperaturze pokojowej są słodsze niż te schłodzone,

- w przeciwieństwie to owoców takich jak banany, truskawki po zerwaniu już nie dojrzewają,

- świeże truskawki nie znoszą dobrze długiego przechowywania oraz moczenie,

- truskawki powinno się myć bezpośrednio przed spożyciem, żeby nie nasiąkły wodą,

- owoce te można spożywać razem z szypułkami, które też są pełne witamin,

- w przypadku bezsenności dobrze jest zjeść niewielką porcję truskawek, które dzięki zawartości bromu ułatwiają zasypianie.

 

A teraz truskawkowa inspiracja. Co myśleliście o marynowaniu truskawek? Tak! Truskawki i gałązki rozmarynu zalane mieszaniną octu, soli oraz cukru. Truskawki można też zamarynować w słodkim czerwonym winie i korzennych przyprawach. Intrygujące połączenia smaków dla odważnych truskawkozjadaczy. Do dzieła! Wykorzystajmy ten czas!

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Odżywianie