Skrobia to substancja naturalnie występująca w produktach roślinnych – jest złożonym węglowodanem, który składa się z dwóch związków: amylozy i amylopektyny. W diecie człowieka odpowiada szczególnie za poczucie sytości po spożyciu. Po odpowiedniej obróbce znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle. W przeciwieństwie do mąki nie posiada wtedy glutenu, a wyróżnia się podobnymi właściwościami. Poznaj zastosowanie skrobi BIO w kuchni i sprawdź naszą ekologiczną ofertę.
Skrobie BIO w postaci białego proszku są bardzo dobrym środkiem wiążącym, dzięki czemu świetnie sprawdzają się do zagęszczania różnego rodzaju potraw, zup czy deserów. Zastosowanie znajdą szczególnie w dietach bezglutenowych, gdzie w wielu przypadkach będą stanowić doskonały zamiennik tradycyjnej mąki. Skrobia otrzymywana jest z produktów roślinnych takich jak kukurydza, pszenica, życie, owies, ryż, ziemniaki czy tapioka.
W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz wyłącznie produkty najwyższej jakości posiadające specjalne ekologiczne certyfikaty. Dostajesz gwarancję naturalnego pochodzenia naszych skrobi BIO i bez przeszkód będziesz mógł wykorzystać je w swojej kuchni. Są one całkowicie wegańskie i bezglutenowe, dzięki czemu sprawdzą się praktycznie w każdej diecie. W naszym asortymencie znajdziesz zarówno popularne skrobie ziemniaczane oraz kukurydziane, jak i te bardziej egzotyczne: trzcinową i z korzenia kuzu. Polecamy dokładnie przyjrzeć się naszym produktom i życzymy udanych zakupów – BioSklep24.