wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Żywność bezglutenowa » TAPIOKA (SKROBIA Z MANIOKU) BEZGLUTENOWA BIO 800 g - BIO PLANET
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    ul. Browarna 47

    NIP: 553-001-54-08

  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy, czwartki i piątki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
TAPIOKA (SKROBIA Z MANIOKU) BEZGLUTENOWA BIO 800 g - BIO PLANET-1

TAPIOKA (SKROBIA Z MANIOKU) BEZGLUTENOWA BIO 800 g - BIO PLANET

BIO PLANET
14 osób kupiło 18 produktów

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 14,79 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 14,79 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 988 szt

Kod EAN: 5907738152870

Kraj pochodzenia składników: Kambodża

Cena: 10,30 zł

Cena katalogowa: 10,78 zł

Oszczędzasz: 4%

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • bezglutenowe
  • Maki i Skrobie
  • Recenzje produktu (0)
  • Historia zakupów (14)

SKŁADNIKI

tapioka (skrobia z manioku)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS

Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1507 kJ / 355 kcal

Tłuszcz - 0,02 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g

Węglowodany - 88 g,

w tym cukry - 3,4 g

Białko - 0,2 g

Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

BEZ GLUTENU (deklaracja): BEZ GLUTENU (deklaracja)

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

Kraj Producenta: Polska

Osoby z nietolerancją na gluten, czyli mieszaninę białek roślinnych oraz gluteniny i gliadyny, która występuje w niektórych
zbożach, muszą szczególnie dbać o swoją dietę i wykluczać z niej wiele produktów. Podobnie jest w przypadku osób
zmagających się z celiakią - chorobą zapalną jelita cienkiego, które muszą unikać produktów zbożowych. W naszym
sklepie ze zdrową żywnością znajdziecie produkty, które urozmaicą dietę każdego kto z jakiś powodów musi wykluczyć ze
swojego jadłospisu gluten.
Bio artykuły spożywcze
Najważniejszy jest dla nas naturalny skład - wszystkie polecane przez nas artykuły pochodzą od sprawdzonych
producentów zdrowej żywności. W naszym sklepiku online uzupełnicie swoje zapasy m.in. o pyszne i lekkie przekąski:
wafle ryżowe z gorzką czekoladą, chipsy kukurydziane, sojowe produkty na deser, pyszne pasty warzywne na kanapki
czy boczek w kostce, z którego wyczarujesz pyszne danie obiadowe. Produkty te pozbawione są białka zbożowego, które
mogłyby niekorzystnie wpływać na samopoczucie i zdrowie osób z nietolerancją.

Nie ma chleba bez mąki. Bez mąki ciężko też o ciasto naleśnikowe, pierogowe, biszkopty i torty. Zdrowe jedzenie to przede wszystkim mąkajest ona niezbędnym składnikiem do wypieku chleba, dlatego jej obecność w każdej kuchni jest wręcz obowiązkowa. Uzyskuje się ją w procesie mielenia ziarna. W zależności od rodzaju użytego ziarna można określić rodzaj oraz przeznaczenie danej mąki. Dawniej, gdy na rynku dostępna była głównie mąka pszenna i mąka tortowa, nie było problemu z jej wyborem. A jak jest dzisiaj? Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju mąk. Jaką mąkę wybrać? Czym się różnią? Jakie są podstawowe rodzaje mąk?

Pieczywo, ciasta oraz niemal każdy rodzaj dań mącznych najczęściej przygotowywane są z mąki pszennej. Świetnie sprawdza się też jako mąka na pizzę. Znana jest od tysięcy lat i stanowi źródło błonnika i witamin z grupy B. Często w procesie przemiału traci jednak sporo wartościowych substancji. Można rozważyć zastąpienie jej innymi mąkami, wyższego typu. Do wyboru są mąki ciemne i jasne. Różnią się od siebie stopniem zmielenia oraz oddzielenia otrębów od zmielonej mąki. Popularnymi mąkami piekarskimi są: mąka pszenna jasna, mąka durum, mąka pszenna bułkowa, mąka chlebowa, mąka semolina, mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pełnoziarnista i mąka graham. Jako dodatek do podstawowych mąk chlebowych traktowane mogą być mąki uzyskiwane z różnych roślin. Do takich mąk zaliczyć można następujące typy: mąka sojowa, mąka lniana, mąka kokosowa, mąka migdałowa, mąka z ciecierzycy, mąka kasztanowa (mąka z kasztanów jadalnych), mąka z tapioki, mąka z amarantusa, mąka z żołędzi, mąka z orzeszków ziemnych, mąka z pestek winogron czy mąka z pestek dyni. Z kolei do mąk niechlebowych, które uzyskiwane są z ziaren należą między innymi: mąka jęczmienna, mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa. Coraz większą popularność na naszym rodzimym rynku zyskują mąki ze starszych odmian zbóż. Są to mąka z płaskurki i mąka z samopszy.

Z roku na rok zwiększa się liczba osób, które nie tolerują glutenu. W takim przypadku należy całkowicie wyeliminować gluten z codziennej diety. Na szczęście istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa. Mąka bez glutenu to na przykład: mąka gryczana, mąka jaglana, mąka ziemniaczana, mąka sezamowa, mąka bananowa, tapioka czyli mąka z manioku. Dania i potrawy, do których przygotowania używana jest mąka bezglutenowa są mniej pulchne oraz bardziej sypkie. Na opakowaniach mąk bez glutenu najczęściej umieszczany jest znak przekreślonego kłosa.

Zaleca się, aby mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Takie zalecenie ma na celu zmniejszenie do minimum ryzyka zawilgotnienia mąki oraz pojawienia się nieproszonych gości, czyli robactwa. Szczelnie zabezpieczona mąka nie absorbuje również zapachów z zewnątrz. Prawidłowe przechowywanie żywności przekłada się na smak przyrządzanych potrwa oraz na nasze zdrowie.

Parę dodatkowych słów o niektórych typach mąk.

Semolina – jest to mąką otrzymywana z pszenicy durum. Jej zastosowanie w kuchni to przede wszystkim makarony oraz dodatek do mieszanek chlebowych. Warto spróbować dodać semolinę do ciasta na pizzę.

Skrobia ziemniaczana – inaczej mąka ziemniaczana, mąka krupczatka. Jest to praktycznie bezsmakowa mąka, która ma wiele zastosowań kulinarnych. Służy między innymi do zagęszczania potraw. Wytwarzana jest z ziemniaków i nie zawiera glutenu. Jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana – czy istnieje między nimi jakaś różnica? W gruncie rzeczy to ta sama substancja, która występuje pod obiema nazwami.

Skrobia kukurydziana – inaczej mazeina lub mąka kukurydziana. Mąka ta pozyskiwana jest z ziaren kukurydzy i może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię. Posiada doskonałe właściwości zagęszczające, co determinuje jej przeznaczenie. Używana najczęściej do zagęszczania zup, gulaszów i sosów, a także jako dodatek do wypieków.

Maranta – skrobia z korzenia maranty to pożywana mąka, która jest jednocześnie wyjątkowo lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej jako zagęstnik. Sprawdzi się także jako zamiennik mąk glutenowych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.


Klient: EW...6], data zakupu 30-10-2020 14:54

Klient: Ja...a], data zakupu 27-10-2020 04:33

Klient: Ja...a], data zakupu 19-10-2020 22:45

Klient: an...ta, data zakupu 19-10-2020 08:09

Klient: Jo...k], data zakupu 18-10-2020 21:35

Klient: OL...9], data zakupu 11-10-2020 21:16

Klient: Pa...m], data zakupu 07-10-2020 21:56

Klient: JA...AX, data zakupu 30-09-2020 19:24

Klient: Kr...c], data zakupu 21-09-2020 10:05

Klient: Ma...yk, data zakupu 20-09-2020 22:33

Klient: Au...6], data zakupu 23-08-2020 14:24

Klient: Ew...ja, data zakupu 16-08-2020 12:04

Klient: Ma...3], data zakupu 22-07-2020 18:53

Klient: Ag...ha, data zakupu 28-06-2020 13:54