Tłuszcz kakaowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z dojrzałych nasion kakaowca. Znany jest głównie jako składnik czekolad i polew, w których odpowiada za nadawanie szczególnego smaku. Jako że kakaowiec potrzebuje do rozwoju specjalnych warunków atmosferycznych występujących w niewielu miejscach na ziemi, tłuszcz kakaowy jest jednym z najcięższych do zdobycia i najdroższych tłuszczów roślinnych. Z tego względu w przemyśle cukierniczym w większości przypadków stosowane są różne zamienniki. W naszym sklepie ekologicznym online posiadamy w ofercie Tłuszcze kakaowe BIO z certyfikowanych zbiorów. Przekonaj się sam, jak wspaniały jest to produkt.
Ziarna kakaowca w wyniku wyciskania prasą na zimną uwalniają olej, tłuszcz podobny do oliwy czy olei z innych orzechów. W temperaturze pokojowej ma on formę stałą przypominającą gęsty krem. Tłuszcze kakaowe BIO wykorzystywane są najczęściej w produkcji czekolady i różnego rodzaju deserach. W domowych warunkach można go stopić i użyć jako dodatek do puddingu, budyniu czy innych deserów lub wypieków. Jak wszystkie oleje roślinne składa się głównie z tłuszczy, jednak w znaczącym stopniu z tych nasyconych, których spożycie trzeba kontrolować.
W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością dostępne są czyste tłuszcze kakaowe bez żadnych zbędnych dodatków lub zamienników. W zależności od preferencji posiadamy tłuszcze kakaowe w różnej formie: masła, kostki lub krążków. Wszystkie produkty w naszym asortymencie są gwarancją najwyższej jakości i ekologicznego pochodzenia. Sprawdź naszą ofertę – Bio-sklep24.