wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Herbaty BIO » YERBA MATE IGUACU KLASYCZNA BIO 500 g - PIZCA DEL MUNDO
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    ul. Browarna 47

    NIP: 553-001-54-08

  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy, czwartki i piątki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
YERBA MATE IGUACU KLASYCZNA BIO 500 g - PIZCA DEL MUNDO
Super promocjaPolecamy

YERBA MATE IGUACU KLASYCZNA BIO 500 g - PIZCA DEL MUNDO

PIZCA DEL MUNDO
1 osoba kupiła 1 produkt

Dostępność: Dostępność - 3 dni

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 14,79 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 14,79 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 27 szt

Kod EAN: 5902768072778

Cena: 43,95 zł

Cena katalogowa: 47,79 zł

Oszczędzasz: 8%

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Herbaty
  • Yerba mate
  • Recenzje produktu (0)
  • Historia zakupów (1)

SKŁADNIKI
yerba mate* (ostrokrzew paragwajski) 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Iguaçu to znakomita brazylijska yerba mate. Jest to etyczna i ekologiczna propozycja dla tych, którzy cenią sobie mate z najwyższej półki. Posiada certyfikat Fair Trade.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

Kraj Producenta: Polska

Na naszej stronie bio-sklep24.pl mają Państwo szeroki wybór różnorodnych zdrowych, ekologicznych herbat, które mają cenne właściwości zdrowotne. Herbaty ekologiczne z naturalnych składników, herbata zielona, herbata czarna, herbata owocowa oraz herbata ziołowa i żółte.

Nasze herbaty posiadają odpowiednie certyfikaty Unii Europejskiej.

Smak i aromat herbaty w dużym stopniu zależy od warunków w jakich ona dojrzewała oraz sposobu jej późniejszej obróbki.

Sposób zbierania herbaty ma również wpływ na jej walory smakowe i zapachowe. Najczęściej zbiera się ją ręcznie. Zrywane są jedynie szczytowe pączki oraz dwa listki pod nim.

Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737roku p.n.e. ,w którym mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.

Do Polski herbata dotarła dopiero w 1664 roku z Francji. Pierwsze znane wzmianki pojawiły się w liście Króla Jana II Kazimierza do zony Ludwiki.

 

Sposób przyrządzania herbaty znany jest już od około 4 tysięcy lat. W tym czasie w związku z piciem herbaty zrodziło się wiele zwyczajów, m.in. japońska ceremonia picia herbaty czy angielski tea time. W wielu krajach znane są napoje na bazie herbaty zwane czajem.

              Herbata czarna

Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczynają się uwalniać taniny, które neutralizują pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

      Herbata zielona

Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.

              Herbata biała

Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5–7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.
Herbata żółta

Żółtą herbatę podobnie jak białą można zaparzać wielokrotnie, wszystko zależy od preferencji smakowych przygotowującego. Kolejne parzenia powinny trwać dłużej niż pierwsze. Pierwsze parzenie może trwać od 1 do 3 minut. Temperatura powinna wynosić ok. 80 °C
Ulung

Herbatę półfermentowaną typu ulung (czarny smok) parzy się w temperaturze 90 °C przez 3–4 minuty. Jako że można ją parzyć nawet do czterech razy, to trzeci i czwarty napar można zostawić nawet na około 5–6 minut aby „wycisnąć” z nich cały aromat. Uwaga, herbata typu ulung nie jest w żaden sposób rozdrabniana, są to po prostu całe ususzone i zrolowane liście. Dlatego właśnie, aby oddała cały swój aromat, powinna być parzona w dużych dzbankach, aby liście mogły się rozwinąć.
Pu-Erh

czyli herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
 

Świat herbat jest pełen smaków, aromatów i kolorów. Dostępne są: herbata sypana, herbata liściasta oraz w saszetkach, znana jako herbata ekspresowa. Mało który napój tak rozgrzewa w zimne dni jak herbata z cytryną. Ale z czego powstaje herbata? Napój ten powstaje z przetworzonych liści, pąków lub delikatnych łodyżek krzewu herbacianego. Wyróżnia się wiele różnych odmian herbat, na przykład: herbata indyjska, herbata cejlońska, herbata brazylijska czy herbata chińska. W zależności od procesu fermentacji wyróżniamy herbaty, takie jak: herbata czarna, herbata zielona, herbata czerwona Pu-erh, herbata biała oraz herbata niebieska. Naukowcy zgodnie uznają, że jedną z najzdrowszych jest niefermentowana herbata zielona, która posiada silne działanie przeciwutleniające. Właściwości zielonej herbaty są naprawdę zadziwiające. Ciekawą odmianą zielonej herbaty jest herbata matcha w proszku, która wzbogaca dietę w chlorofil. Popularnością cieszy się wiele odmian, wśród nich earl grey. Wytwarza się ją w oparciu o herbatę czarną, przy czym charakteryzuje ją aromat olejku bergamotowego. Nazwą herbata określane są też napary ziołowe, owocowe oraz susze herbaciane. Do suszy należy yerba mate oraz rooibos. Z botanicznego punktu widzenia wcale nie są herbatami, ale przyjęło się tak je nazywać. Herbatka rooibos to dobry wybór dla kobiet w ciąży, karmiących, a także dla małych dzieci. Uzyskuje się ją z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. W smaku jest łagodna i słodkawa. Z kolei yerba mate można pić jako zamiennik kawy, ponieważ jej napar jest silnie pobudzający. Dodaje energii oraz pomaga zlikwidować zmęczenie. Rytuał picia yerba mate jest ściśle określony. Podawana jest w specjalnych naczynkach, nazywanych mate. Wykonane są one z tykwy, drewna lub z ceramiki. W Paragwaju, Argentynie czy Brazylii yerba mate uchodzi za napar przyjaźni, ponieważ jest nierozłącznym elementem spotkań towarzyskich.

BioSklep oferuje herbaty świata tworzone przez cenione firmy, takie jak: Dary Natury, El Pajaro, Pizca del Mundo, Batom, Yogi Tea, Apotheke, Lebensbaum, Organic Mate Green czy Ecoblik. Wiele herbat z naszej oferty stworzono z myślą o konkretnych schorzeniach czy problemach zdrowotnych. Wśród nich są: herbatka na dobre samopoczucie, herbatka na sen, herbatka na trawienie, herbatka polecana przy zgadze, herbatka dla żołądkowców, herbatka polecana przy trądziku, herbatka dla nerwusów, herbatka wspomagająca pracę wątroby, herbatka przeciwreumatyczna czy herbatka polecana przy cukrzycy.

W ofercie herbat ziołowych oferujemy między innymi: czystek, herbatka z korzenia mniszka, herbatka płatki sosny, herbatka płatki nagietka, herbatka z kwiatu ślazu, herbatka z kwiatu lipy, herbatka z szyszek chmielu, ziele macierzanki, ziele dziurawca, ziele krwawnika, ziele wierzbownicy wielokwiatowej, herbatka liść mięty, melisy, pokrzywy, morwy białej oraz moringi.

Seria herbat dla dzieci to między innymi: herbatka na odporność, herbatka na przeziębienie, herbatka owocowa, herbatka uspokajająca, herbatka urologiczna. Amatorów, jak również kipierów zaciekawić może herbatka czekoladowa, herbata English breakfast lub herbata biała.

Zakup dobrej jakościowo herbaty, a także jej dobre przechowywanie pozwoli cieszyć się smakiem wyjątkowego naparu. Ale bardzo ważny jest też proces zaparzania. Jak parzyć herbatę, żeby wydobyć z niej to, co najcenniejsze? Bardzo dużo zależy od jej rodzaju. Na większości opakowań zamieszczone są wskazówki dotyczące temperatury wody oraz czasu zaparzania. Ważna jest też sama woda, którą zalewamy napar herbaciany. Woda powinna być miękka i mieć w swoim składzie jak najmniej soli mineralnych.

Jeśli masz dylemat: kawa czy herbata to być może zaciekawi Cię fakt, że naukowcy przekonują, iż wbrew pozorom to herbata pobudza bardziej niż filiżanka kawy. Poza tym przeciwutleniacze, które przyswajamy pijąc herbatę, doskonale chronią organizm człowieka przed wszelkiej maści komórkami rakowymi. Wprawdzie nie można traktować jej jako cudownego lekarstwa, ale z pewnością picie herbaty niesie ze sobą sporo korzyści.

Yerba mate jest herbatą w postaci suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Występuje on dziko praktycznie wyłącznie na terenach Paragwaju, Argentyny oraz Brazylii. Ta średniej wielkości roślina drzewiasta posiada twarde i lśniące liście, których krawędzie są ząbkowane. Liście zbierane są dopiero po trzech latach od wysadzenia sadzonek ostrokrzewu. Udomowienie ostrokrzewu paragwajskiego ma na celu zwiększenie plonu liści, zaś sama roślina niewiele się różni od swoich dziko rosnących odpowiedników. Inna nazwa yerba mate to herbata paragwajska, herbata misyjna lub herbata jezuicka. Jako pierwsi po napój ten sięgnęli Indianie z dorzecza Parany. Szybko dostrzegli, że ma on działanie pobudzające, łagodzące łaknienie oraz rozjaśniające umysł. W Europie herbata rozpowszechniona została przez Jezuitów, a obecnie znana jest na całym świecie. Pod każdą szerokością geograficzną ceni się ją za niezwykłe działanie i właściwości. Wysuszone, wyprażone, a następnie pokruszone liście i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego mają wysoką zawartość naturalnej kofeiny o działaniu pobudzającym. Kofeina stymuluje aktywność centralnego układu nerwowego, pobudzając przy tym mięśnie i serce do pracy. Przyspiesza przemiana materii, nerki pracują lepiej i wydajniej, wydziela się sok żołądkowy. Poprawie ulega również sprawność intelektualna, a zmęczenie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne zmniejsza się. Czy warto więc pić yerba mate? Z pewnością! Jak przygotować napar z yerba mate? Najważniejsze w procesie zaparzania jest odpowiednie naczynie. Doskonale nada się do zaparzania naturalna tykwa czy praktyczne, wygodne w użyciu naczynie ceramiczne. Żeby popijać przygotowany napój potrzebna jest bombilla, czyli słomka posiadająca sitko. Dzięki sitku susz pozostaje w naczyniu podczas picia herbaty. Susz z liści można zalewać wielokrotnie aż do momentu, gdy herbata zacznie tracić smak. Na wierzch naparu można ułożyć nieco miodu, cukry lub cytryny – urozmaici to smak yerby. Właściwości yerba mate nie pozostawiają wątpliwości, że warto po nią sięgać.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.


Klient: Wo...7], data zakupu 31-07-2020 15:03