wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Herbaty 2 » zielone
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

zielone


Prawdopodobnie najstarszym rodzajem herbaty, który jednocześnie jest najmniej przetworzony jest herbata zielona. W krajach azjatyckich pije się równie często co wodę, a w Europie z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Doceniamy jest wartości prozdrowotne oraz wyśmienity smak. Już wczesną wiosną zbiera się pierwsze młode liście i pąki herbaty, które nadają jej świeży, roślinny aromat. Napar herbaty zielonej o wysokiej jakości charakteryzuje się warzywno-owocowymi nutami z delikatnie wyczuwalną goryczką. Najwięcej zielonej herbaty produkują Chiny, Wietnam i Japonia. To z Chin pochodzą słynne gatunki, takie jak: Long Jing, Anji Bai Cha, Tai Ping Hou Kui. Liczne lokalne gatunki zielonej herbaty pozyskiwane w Chinach są mniej znane, ale równie dobre. Herbaty zielone, które przywędrowały do nas z Japonii, to doskonałe odmiany, takie jak: herbata zielona sencha, bancha, gyokuro, matcha, kukicha oraz herbata zielona genmaicha. Również koreańskie zielone herbaty są godne zauważenia, gdyż nie ustępują walorami smakowymi i zdrowotnymi innym wysokiej jakości herbatom zielonym. Jak zaparzać zieloną herbatę? Aby przygotować napar z zielonej herbaty wystarczy około jedna minuta zaparzania. Liście można zaparzać wielokrotnie, czasem nawet 5 razy, wydłużając każde kolejne parzenie o około 60 sekund. Większość zielonych herbat należy zaparzać wodą o temperaturze 70-85 stopni Celsjusza. Dobrej jakości herbaty sencha można zaparzać w niższej temperaturze, wynoszącej około 60 stopni Celsjusza. Warto zwracać uwagę na świeżość zielonej herbaty. Czysta herbata zielona już po upływie roku od zbioru dostrzegalnie traci na jakości. Nie znaczy to, że jest przeterminowana, jednak walory smakowe i zdrowotne wyraźnie spadają. W naszym sklepie oferujemy świeże, wysokojakościowe herbaty zielone z różnych zakątków świata. Polecamy produkty, takie jak: herbata zielona chińska, herbata zielona secha-matcha, herbata zielona jaśminowa, herbata zielona różana oraz smaki jakie oferuje: herbata zielona chaoqing, herbata zielona oolong oraz herbata zielona lung ching. Zapraszamy do degustacji!