wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Wszystkie2 » CZEKOLADA W PROSZKU INSTANT FAIR TRADE BIO 400 g - TERRA ETICA
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 
CZEKOLADA W PROSZKU INSTANT FAIR TRADE BIO 400 g - TERRA ETICA
Nasz hit

CZEKOLADA W PROSZKU INSTANT FAIR TRADE BIO 400 g - TERRA ETICA

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,71 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomat InPost - 12,71 zł
Przesyłka kurierska - 14,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy: 143 szt

Kod EAN: 3483981301637

Cena: 26,64 zł

Cena katalogowa: 28,39 zł

Oszczędzasz: 6%

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Kakao, Karob
  • Recenzje produktu (0)

SKŁADNIKI
cukier trzcinowy*, kakao w proszku*. Masa kakaowa minimum 32% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Aromatyczna "gorąca" czekolada to doskonały napój na chłodne, jesienno-zimowe dni. Polecamy z do rozrobienia z wodą lub gorącym mlekiem i dodatkiem szczypty korzennych przypraw.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1645  kJ / 390 kcal 
Tłuszcz: 6,7 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,2 g;
Węglowodany: 72 g;
w tym cukry: 68 g;
Białko: 5,8 g;
Sól: <0,1 g

INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać orzechy, mleko (łącznie z laktozą), jaja, soję, zboża zawierające gluten, seler i siarczyny

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

 

WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI

Certyfikat bio: jest

WEGAŃSKI: WEGAŃSKI

BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)

Kraj Producenta: Francja

Skąd pochodzi kakao? Ojczyzną kakao jest Ameryka Południowa i Środkowa. Tereny te dziko porastają kakaowce – roślina, której sproszkowane ziarna służą do przyrządzania ciemnego kakao. W Europie kakao pojawiło się około XVI wieku. Obecnie kakaowce uprawiane są głównie na terenie Afryki. To, gdzie uprawiane są kakaowce oraz w jaki sposób ma duży wpływ na smak i aromat napoju. Samo w sobie, oryginalne kakao charakteryzuje się dużą goryczą, stąd nazwa gorzkie kakao. Z tego względu zaczęto przygotowywać go z dodatkiem mleka i cukru. Wyróżniamy kakao odmiany: Tinitario, Criollo oraz Forastero. Z surowych nasiona kakaowca pozyskiwana jest masa kakaowa, proszek kakaowy oraz masło kakaowe. Na półkach sklepowych najczęściej można znaleźć: napój kakaowy, kakao sproszkowane o obniżonej zawartości tłuszczu, kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone, ziarna kakaowca prażone, surowe kakao, kakao ziarna kruszone. Dostępne są też inne produkty lub półprodukty, w których składzie znajduje się kakao. Są to na przykład: czekolada, czekolada na gorąco, czekolada w proszku, polewa z kakao, polewa czekoladowa z kakao, powidła śliwkowe z kakao, babka z kakao.

Jak zrobić polewę z kakao? Taka polewa zrobiona samodzielnie w domu doskonale nadaje się do wykończenia ciasta. Wykonuje się ją szybko i bezproblemowo. Wystarczy przygotować 100 gram masła, 50 gram kakao w proszku, 120 g gram cukru pudru oraz 4 łyżki mleka. Przesiany, gładki cukier puder należy dodać do uprzednio roztopionego w rondelku masła. Od razu dodaje się również pozostałe składniki, czyli kakao i mleko. Składniki należy dobrze wymieszać, ale nie gotować. Jeśli polewa wydaje się być zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji, polewą można dekorować ciasto.

A jakie są właściwości kakao? Surowe ziarna kakao zawierają w swoim wnętrzu flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i rozkurczowych. Są skarbnicą chromu, wapnia, a także magnezu, który ma wykazuje pozytywne działanie na układ nerwowy człowieka. Napój sporządzony z ziaren kakaowca wpływa na lepszy wygląd skóry. Nieprzetworzone ziarna kakaowca posiadają w sobie duże ilości witaminy C, która jednak podczas obróbki cieplnej zostaje zniszczona. Surowe kakao, czyli takie, które nie zostało poddane działaniu wysokiej temperatury zachowuje więcej cennych składników. Ponieważ nie było palone, prażone, a wyłącznie fermentowane i suszone uznawane jest za najzdrowsze. W takich ziarnach znaleźć można również wyjątkową substancję, której nie posiada żadna inna roślina na świecie. Tą substancją jest anandamid, wywołujący uczucie euforii. Picie kakao wpływa więc na poprawę humoru oraz ogólnego samopoczucia. Zawiera też inny związek, który produkowany jest w organizmie człowieka, gdy ten jest zakochany. To fenyloetylamina – naturalny afrodyzjak.

Kakao kalorie, kakao a odchudzanie. Samo w sobie kakao, jeśli nie jest łączone z innymi składnikami, posiada niewiele kalorii. W jednej łyżeczce surowego kakao znajduje się około 40 kalorii. Ciemne, gorzkie kakao można więc bez obaw włączyć do swojej codziennej diety i dodawać je na przykład do niskokalorycznych deserów.

Karob – inna nazwa to mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa. Jest to naturalnego pochodzenia emulgator, wykorzystywany głównie do produkcji wyrobów cukierniczych. Powstaje w procesie zmielenia nasion znajdujących się w strąkach drzewa chlebowca świętojańskiego. Dostępny jest korab w proszku (również korab w proszku bezglutenowy) oraz w formie melasy. Ze względu na to, że korab posiada właściwości stabilizujące i żelujące, czyli zagęszczające często dodawany jest do: polew, lukrów, lodów, dżemów, galaretek czy marmolad. Guma karobowa posiada aromat, przywodzący na myśl kakao. Dzięki temu traktowana jest często jako dobry zamiennik dla czekolady i kakao. Mączka chleba świętojańskiego ma swoje zastosowanie także w produkcji środków odchudzających. Jest bezpieczna dla zdrowia i nie wywołuje groźnych skutków ubocznych. Carobella to kolejny produkt wytworzony z użyciem karobu. Jest to krem do smarowania pieczywa o delikatnych smaku i zapachu kawy, który można wykorzystać też do deserów i ciast.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.