wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Odżywianie2 » Owoce i warzywa sezonowe
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Owoce i warzywa sezonowe

Data dodania: 22-08-2019

Co jeść latem, czyli warzywa i owoce sezonowe
 

Owoce i warzywa sezonowe

Same w sobie warzywa i owoce są niezmiernie ważne w naszej diecie, bo stanowią ważne źródło witamin i błonnika. Ale jak je kupować, by były nie tylko piękne w wyglądzie, ale też smaczne i zdrowe? Warto zaopatrywać się w owoce i warzywa sezonowe, pochodzące z naturalnych upraw, gdyż są pełne witamin i składników mineralnych. To właśnie w sezonie warzywa i owoce są najzdrowsze. Te kupowane poza sezonem zawierają zdecydowanie więcej chemii: nawozów sztucznych, środków przyspieszających ich wzrost oraz pestycydów. Do ich produkcji producenci często wykorzystują regulatory wzrostu oraz różne środki chwastobójcze, pleśniobójcze czy grzybobójcze. Nie pozostaje to obojętne na wpływ takich warzyw i owoców na organizm osoby, która je zjada. Nierzadko warzywa i owoce produkowane poza sezonem w uprawach przemysłowych skażone są też metalami ciężkimi, ponieważ plantacje często prowadzone są w pobliżu autostrad czy dróg szybkiego ruchu. Niestety, zwykle konsument nie ma nawet szansy się o tym dowiedzieć. Sama w sobie natura działa w doskonały sposób. W poszczególnych porach roku organizm człowieka ma zróżnicowane potrzeby żywieniowe, a natura perfekcyjnie je zaspokaja. Doskonale sprawdzają się na przykład wiosenne nowalijki – wiosenne warzywa, które ukazują się jako pierwsze w sezonie. Po zimowym okresie są jak zastrzyk energii i witamin, kuszą smakiem i kolorami. Świetnym rozwiązaniem jest uprawa nowalijek w domu lub w ogrodzie. Mamy wówczas pewność, że stanowią prawdziwą porcję witamin, pozbawioną sztucznych nawozów. Wystarczy zadać sobie nieco trudu, żeby samodzielnie wyhodować nowalijki w swoim ogródku lub na parapecie. Gdy nadchodzą upalne, letnie dni i zwiększa się ryzyko odwodnienia, apetyt człowieka staje się mniejszy, a ochota na ciężkie jedzenie jest mniejsza. Pragniemy za to lekkiego jedzenia. Wakacyjne owoce sezonowe są nie tylko soczyste, ale również pełne witamin i wody, niezbędnej, by organizm ludzki funkcjonował prawidłowo. Lato wręcz rozpieszcza aromatycznymi owocami, które pomagają ugasić pragnienie. Również jesień obfituje w mnóstwo wartościowych warzyw i owoców sezonowych. Warto więc czerpać z natury pełnymi garściami.

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej