Wszyscy świadomi jesteśmy tego, że pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw. Posiadają one jednak jedną cechę, która je wyróżnia. Mianowicie nie tracą swoich zdrowotnych właściwości pod wpływem nawet bardzo mocnej obróbki termicznej. Dzięki temu koncentrat pomidorowy powstający poprzez rozdrobnienie i odparowanie soku dojrzałych pomidorów nie tylko zachowuje wszystkie wartości, ale również zyskuje dodatkowe. Jako że jest to produkt niezwykle uniwersalny, warto używać go podczas codziennego gotowania. Dowiedz się, ma właściwości i jak możesz go wykorzystać – zapraszamy BioSklep24.
Koncentrat pomidorowy BIO znakomicie sprawdzi się jako baza sosu pomidorowego do pizzy, spaghetti czy lazanii. Jednak stosujemy go nie tylko w daniach kuchni włoskiej. Ciężko wyobrazić sobie bez niego zupę pomidorową, sos do głąbków lub klopsików. Niewielka ilość przyprawiona czosnkiem bazylią lub oregano nada również smaku naszemu bigosowi, leczo czy gulaszowi. Jak widać warto mieć chociaż jeden słoiczek koncentratu BIO zawsze gotowego do użycia.
Tak samo jak świeże pomidory, koncentrat pomidorowy BIO jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które regulują wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Co szczególnie go wyróżnia, to wysoka zawartość likopenu – antyoksydantu, który zdecydowanie lepiej przyswajany jest w przetworzonych warzywach. Likopen to przeciwutleniacz chroniący przed nowotworami poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje ekologiczne i naturalne koncentraty pomidorowe BIO bez dodatków konserwantów – zapraszamy BioSklep24.