Gdy myślimy o bananach, przychodzą nam na myśl niezwykle słodkie owoce, o charakterystycznej żółtej skórce. Ale co wspólnego mogą mieć one z mąką? Twoje wątpliwości są słuszne, mąka bananowa BIO powstaje z platanów inaczej zwanych bananem warzywnym. Charakteryzują się one zielonym kolorem i wysoką zawartością skrobi. Sprawdź jakie zastosowanie może znaleźć w Twojej kuchni ten egzotyczny produkt.
Dla nas europejczyków zielone banany mogą być jedynie nowinką i pewnego rodzaju zamiennikiem, jednak na terenach Afryki i Karaibów stanowiły one główne źródło węglowodanów w diecie, a powstająca z nich mąka była zdecydowanie bardziej powszechna i tańsza niż ta z pszenicy. Posiada ona neutralny smak i nadaje się zarówno do przygotowywania dań słodkich jak i wytrawnych. Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne to wyróżnić warto ponadprzeciętną zawartość skrobi. Dodatkowo jest to skrobia oporna, czyli taka, której nie trawi nasz organizm, jednak podczas przechodzenia przez nasz układ pokarmowy wytwarza wiele mikroelementów niezwykle dla nas korzystnych.
Poprzez usprawnienie procesu trawienia Mąka bananowa BIO korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i ogólną odporność. To niezwykle zdrowy produkt, którym możemy w pełni z zastąpić klasyczną mąkę. Jako że nie jest wytwarzana ze zbóż, jest wolna od glutenu, czyli składnika, który wiele osób eliminuje ze swojej diety. Zapraszamy do sprawdzenia ekologicznych certyfikowanych mąk bananowych BIO z naszego sklepu ze zdrową żywnością. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę nieoczywistych rozwiązań – BioSklep24.