wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Mąki i skrobie BIO

Mąki i skrobie BIO

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Producent
Tylko nowości
Tylko promocje
MĄKA JAGLANA BIO 500 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA PRADAWNA PSZENICA BIO 1 kg - NIRO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA Z PŁASKURKI BIO 400 g - NIRO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA Z QUINOA BIO 350 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA JAGLANA BIO 1 kg - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA ORKISZOWA RAZOWA TYP 2000 BIO 500 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA PSZENNA TYP 500 BIO 1 kg - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA Z CIECIERZYCY BIO 400 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA RYŻOWA JASNA BIO 500 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA BANANOWA BIO 200 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA Z CIECIERZYCY BIO 800 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA Z LNU BRĄZOWA PEŁNOTŁUSTA BEZGLUTENOWA BIO 500 g - BIO QLINAR-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA Z LNU ZŁOTA PEŁNOTŁUSTA BEZGLUTENOWA BIO 500 g - BIO QLINAR-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
TAPIOKA PEREŁKI (DUŻE) 400 g - MERRE-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA ORKISZOWA TYP 00 (NA PIZZĘ) BIO 1 kg - NIRO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA MIGDAŁOWA 250 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA GRYCZANA BIAŁA BEZGLUTENOWA 500 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA RYŻOWA PEŁNOZIARNISTA BEZGLUTENOWA 500 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA JAGLANA BEZGLUTENOWA 500 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
TAPIOKA PEREŁKI 150 g - YOGA LIFE-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA GRYCZANA JASNA BIO 500 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA JAGLANA BIO 500 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA KOKOSOWA BIO 500 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA KUKURYDZIANA BIO 400 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA PSZENNA CHLEBOWA TYP 750 BIO 1 kg - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
MĄKA ŻYTNIA TYP 1850 BIO 1 kg - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
SKROBIA KUKURYDZIANA BIO 250 g - NATURAVENA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Nie ma chleba bez mąki. Bez mąki ciężko też o ciasto naleśnikowe, pierogowe, biszkopty i torty. Zdrowe jedzenie to przede wszystkim mąkajest ona niezbędnym składnikiem do wypieku chleba, dlatego jej obecność w każdej kuchni jest wręcz obowiązkowa. Uzyskuje się ją w procesie mielenia ziarna. W zależności od rodzaju użytego ziarna można określić rodzaj oraz przeznaczenie danej mąki. Dawniej, gdy na rynku dostępna była głównie mąka pszenna i mąka tortowa, nie było problemu z jej wyborem. A jak jest dzisiaj? Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju mąk. Jaką mąkę wybrać? Czym się różnią? Jakie są podstawowe rodzaje mąk?

Pieczywo, ciasta oraz niemal każdy rodzaj dań mącznych najczęściej przygotowywane są z mąki pszennej. Świetnie sprawdza się też jako mąka na pizzę. Znana jest od tysięcy lat i stanowi źródło błonnika i witamin z grupy B. Często w procesie przemiału traci jednak sporo wartościowych substancji. Można rozważyć zastąpienie jej innymi mąkami, wyższego typu. Do wyboru są mąki ciemne i jasne. Różnią się od siebie stopniem zmielenia oraz oddzielenia otrębów od zmielonej mąki. Popularnymi mąkami piekarskimi są: mąka pszenna jasna, mąka durum, mąka pszenna bułkowa, mąka chlebowa, mąka semolina, mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pełnoziarnista i mąka graham. Jako dodatek do podstawowych mąk chlebowych traktowane mogą być mąki uzyskiwane z różnych roślin. Do takich mąk zaliczyć można następujące typy: mąka sojowa, mąka lniana, mąka kokosowa, mąka migdałowa, mąka z ciecierzycy, mąka kasztanowa (mąka z kasztanów jadalnych), mąka z tapioki, mąka z amarantusa, mąka z żołędzi, mąka z orzeszków ziemnych, mąka z pestek winogron czy mąka z pestek dyni. Z kolei do mąk niechlebowych, które uzyskiwane są z ziaren należą między innymi: mąka jęczmienna, mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa. Coraz większą popularność na naszym rodzimym rynku zyskują mąki ze starszych odmian zbóż. Są to mąka z płaskurki i mąka z samopszy.

Z roku na rok zwiększa się liczba osób, które nie tolerują glutenu. W takim przypadku należy całkowicie wyeliminować gluten z codziennej diety. Na szczęście istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa. Mąka bez glutenu to na przykład: mąka gryczana, mąka jaglana, mąka ziemniaczana, mąka sezamowa, mąka bananowa, tapioka czyli mąka z manioku. Dania i potrawy, do których przygotowania używana jest mąka bezglutenowa są mniej pulchne oraz bardziej sypkie. Na opakowaniach mąk bez glutenu najczęściej umieszczany jest znak przekreślonego kłosa.

Zaleca się, aby mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Takie zalecenie ma na celu zmniejszenie do minimum ryzyka zawilgotnienia mąki oraz pojawienia się nieproszonych gości, czyli robactwa. Szczelnie zabezpieczona mąka nie absorbuje również zapachów z zewnątrz. Prawidłowe przechowywanie żywności przekłada się na smak przyrządzanych potrwa oraz na nasze zdrowie.

Parę dodatkowych słów o niektórych typach mąk.

Semolina – jest to mąką otrzymywana z pszenicy durum. Jej zastosowanie w kuchni to przede wszystkim makarony oraz dodatek do mieszanek chlebowych. Warto spróbować dodać semolinę do ciasta na pizzę.

Skrobia ziemniaczana – inaczej mąka ziemniaczana, mąka krupczatka. Jest to praktycznie bezsmakowa mąka, która ma wiele zastosowań kulinarnych. Służy między innymi do zagęszczania potraw. Wytwarzana jest z ziemniaków i nie zawiera glutenu. Jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana – czy istnieje między nimi jakaś różnica? W gruncie rzeczy to ta sama substancja, która występuje pod obiema nazwami.

Skrobia kukurydziana – inaczej mazeina lub mąka kukurydziana. Mąka ta pozyskiwana jest z ziaren kukurydzy i może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię. Posiada doskonałe właściwości zagęszczające, co determinuje jej przeznaczenie. Używana najczęściej do zagęszczania zup, gulaszów i sosów, a także jako dodatek do wypieków.

Maranta – skrobia z korzenia maranty to pożywana mąka, która jest jednocześnie wyjątkowo lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej jako zagęstnik. Sprawdzi się także jako zamiennik mąk glutenowych.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu