Ryż to podstawa diety i jeden z najpopularniejszych składników spożywczych na całym świecie. Mnogość odmian ryżu może przyprawić o ból głowy. Jaki ryż wybrać? Jaki jest najlepszy? To kwestia osobista i nie odpowiemy na te pytania, ale zaproponujemy Ci jedną z najpopularniejszych odmian BIO ryżu naturalnego – basmati. Sprawdź i przekonaj się sam!
Ryż basmati to odmiana, która jest szczególnie popularna w Indiach. Cechuje się długimi i cienkimi ziarenkami. Po gotowaniu dodatkowo pęcznieje, a odpowiednio przygotowany powinien być aromatyczny i sypki. Jest to bardzo uniwersalny gatunek i sprawdza się doskonale nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej. BIO ryż basmati Występuje w dwóch odmianach: białej i brązowej.
Jak każdy ryż BIO, basmati również jest naturalnie bezglutenowy. Dzięki temu jest idealnym składnikiem diety dla każdego wegetarianina i osób nietolerujących gluten. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów niezbędnych do funkcjonowania organizmu takich jak:
Przede wszystkim jednak to źródło energii, czyli węglowodanów złożonych, z których energia uwalniana jest stopniowo. Czyni to ryż basmati znakomitym produktem dla diabetyków.
Spróbuj ryżu ekologicznego basmati z oferty naszego sklepu BIO online i ciesz się zdrowym trybem życia!