Grzyby suszone cechują się niezwykłym aromatem.
Dodajemy je do dań mięsnym, farszy, zup i sosów. S
uszone borowiki uzupełniają smak pierogów czy zupy grzybowej. Podkreślają smak bigosu i innych potraw kuchni staropolskiej. Szczególnym powodzeniem grzyby suszone cieszą się w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli nie masz w swoim domu własnoręcznie zebranych i wysuszonych grzybów leśnych to koniecznie zapoznaj się z ofertą naszego sklepu z żywnością ekologiczną. Oferujemy
grzyby suszone bio firm, takich jak
Runoland czy
Bio Planet. Firmy te wykorzystują w produkcji wyłącznie
certyfikowane składniki ekologiczne, które są bezpieczne i sprawdzone.
Ekologiczne grzyby suszone są obowiązkową pozycją w naszym BioSklepie.
Proponujemy Państwu między innymi:
- podgrzybek suszony,
- borowik suszony,
- shiitake,
- grzyby mun.
Proces suszenia, jakiemu poddawane są grzyby zapewnia im głęboki aromat. Podczas obróbki cieplnej suszone grzyby oddają cały swój aromat potrawie, sprawiając że smakuje ona niepowtarzalnie. Ciekawą propozycją są grzyby mun, które przywędrowały do nas z Dalekiego Wschodu. Grzyby te znane są także pod inną nazwą –
smardze. Doskonale komponują się z daniami kuchni azjatyckiej. Poddane suszeniu,
świeże grzyby mun znacznie się kurczą, ale po namoczeniu w wodzie przyjmują pierwotną postać i kształt. Bez względu na to, jakich grzybów suszonych chcemy używać w kuchni, warto wcześniej odpowiednio je przygotować i namoczyć.
Suszone grzyby można moczyć na dwa sposoby: w wodzie lub w mleku. Sprawia to, że grzyby pęcznieją i miękną. Woda lub mleko oczyszcza także grzyby z ewentualnych zanieczyszczeń, takich jak resztki ściółki leśnej czy drobinki piasku. Namoczone grzyby, przecedza się i poddaje dalszej obróbce, najczęściej gotuje. Zazwyczaj gotowanie grzybów trwa około godziny do półtorej. Woda z gotowania grzybów to niezwykle esencjonalny wywar, który można wykorzystać jako bazę do zupy grzybowej lub sosu grzybowego. Taki płyn po przestudzeniu można również zamrozić z myślą o późniejszym wykorzystaniu.