wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Inne » żywe kultury bakterii

żywe kultury bakterii

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje
ŻYWE KULTURY BAKTERII DO KEFIRU "ZAKWASKA" BEZGLUTENOWE 1 g (2 FIOLKI) - VIVO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
ŻYWE KULTURY BAKTERII DO JOGURTU IMU "ZAKWASKA" BEZGLUTENOWE 1 g (2 FIOLKI) - VIVO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
ŻYWE KULTURY BAKTERII DO JOGURTU BIFIVIT "ZAKWASKA" BEZGLUTENOWE 1 g (2 FIOLKI) - VIVO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka

Czym są żywe kultury bakterii? To pałeczki kwasu mlekowego, które nazywane są także probiotykami i traktowane są jako żywe mikroorganizmy. Większość bakterii bytujących w naszym organizmie zasiedla układ pokarmowy, w tym jelita. Skład flory bakteryjnej ma niebagatelny wpływ na na zdrowie lub chorobę organizmu właściciela. To dlatego w naszej codziennej diecie tak ważną rolę odgrywają szczepy żywych kultur bakterii. Pomagają one przywrócić i utrzymać równowagę mikrobioty, czyli flory bakteryjnej. Bardzo często skład i ilość pozytywnych bakterii zamieszkujących przewód pokarmowy ulega zaburzeniu podczas terapii antybiotykami, przy nawracających infekcjach lub przy chorobach autoimmunologicznych. Takie zaburzenie flory jelitowej szybko staje się zauważalne, ponieważ często objawia się dolegliwościami pokarmowymi, alergicznymi, jak również osłabieniem ogólnym organizmu. Dlatego tak ważny jest bilans między dobrymi, a złymi bakteriami oraz ich równowaga. Wybrane szczepy bakterii probiotycznych można przyjmować dodając je do kefiru lub jogurtu. Tego rodzaju zakwaski cechują się najwyższą świeżością, znakomitym smakiem, a co najważniejsze dostarcza kultur bakterii o wysokiej aktywności. Domowy jogurt przygotowany według instrukcji daje gwarancję naturalności produktu. Te wyselekcjonowane, szlachetne bakterie kwasu mlekowego po spożyciu nie giną lecz żywe przedostają się do jelita grubego, gdzie osiedlają się i namnażają. Liczba korzyści wynikających z ich spożywania jest bardzo długa. Poza doprowadzeniem organizmu do stanu równowagi, żywe kultury bakterii zmniejszają wzdęcia, zatwardzenia oraz nadmierne zbieranie się gazów w zespole jelita drażliwego. Zapobiegają występowaniu chorób alergicznych, atopii, a ponadto wpływa na dobre funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając samopoczucie. Bakterie kwasu mlekowego są całkowicie bezpieczne i są dobrze tolerowane przez większość ludzi. Jednak w przypadku osób ze skrajnie obniżoną odpornością przed zastosowaniem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

 

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą BioSklepu!

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu