Syrop klonowy to tradycyjny kanadyjski produkt nazywany tamtejszym płynnym złotem. W naszym kraju nie zyskał jeszcze wielkiej popularności, jednak większość z nas o nim słyszała. Za oceanem jest bowiem wykorzystywany bardzo często i głęboko zakorzeniony w tamtejszej kulturze. Jakie ma właściwości? Czy może zastąpić tradycyjny cukier? Poznaj lepiej ten produkt dzięki ekologicznej ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością. Na pewno wprowadzi on urozmaicenie w Twojej kuchni. Zapraszamy.
Syrop klonowy BIO wytwarzany jest w procesie odparowania wody z soku pozyskanego z klonów, głównie gatunków: cukrowego, srebrzystego, czerwonego i czarnego. Aby wytworzyć 1 litr syropu potrzeba od 20 do 50 litrów soku. Naturalny syrop klonowy jest wartościowym zamiennikiem cukru a najpopularniejsze jego zastosowanie to polewa do popularnych amerykańskich pancakes. Jest płynny i gęsty o kolorze złocistego karmelu – Im ciemniejszy tym posiadać będzie intensywniejszy i bardziej charakterystyczny smak. Doskonale rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu możemy wykorzystać go do słodzenia różnego rodzaju napojów.
W porównaniu do tradycyjnego cukru ekologiczny syrop klonowy zawiera również inne wartościowe składniki mineralne takie jak: cynk, wapń, sód, mangan, potas i żelazo oraz witaminy z grupy B. Jest również źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Nasz sklep BIO posiada w ofercie naturalne syropy klonowe różnego rodzaju. Zachęcamy do skorzystania z usług naszego sklepu – posiadamy wyłącznie produkty najwyższej jakoś