wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Kakao i karob » Kakao BIO
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    ul. Browarna 47

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy, czwartki i piątki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 

Kakao BIO

KAKAO CEREMONIALNE BIO 125 g - SEGURA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
KAKAO W PROSZKU CRIOLLO FAIR TRADE BEZGLUTENOWE BIO 250 g - BECKS COCOA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

KAKAO FAIR TRADE BIO 200 g - TERRA ETICA

29,86 zł
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
KAKAO NATURALNE CIEMNE BEZGLUTENOWE 100 g - CELIKO-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
KAKAO SPROSZKOWANE BIO 200 g - DIET-FOOD-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
KAKAO SPROSZKOWANE O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU BIO 200 g - BIO AFRYKA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
KAKAO SPROSZKOWANE SUROWE NIEODTŁUSZCZONE BIO (SUROWIEC) (17 kg) 2-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
KAKAO SPROSZKOWANE SUROWE NIEODTŁUSZCZONE BIO 400 g - BIO PLANET-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
KAKAO W PROSZKU FAIR TRADE BEZGLUTENOWE BIO 150 g - ALTERNATIVA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka

KAKAO W PROSZKU FAIR TRADE BIO 75 g - ALCE NERO

11,53 zł
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
KAKAO W PROSZKU O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU FAIR TRADE BEZGLUTENOWE BIO 150 g - ALTERNATIVA-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

KAKAO ZIARNA KRUSZONE SUROWE BIO 250 g - BIO PLANET

20,33 zł
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

KAKAO ZIARNA KRUSZONE SUROWE BIO 600 g - BIO PLANET

44,73 zł
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt Do koszyka
KAKAO ZIARNA PRAŻONE BIO (SUROWIEC) (20 kg) 3
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
ZIARNO KAKAOWCA KRUSZONE BIO 200 g - DIET-FOOD-1
dodaj do porównania
dodaj do schowka
szt. Do koszyka

Skąd pochodzi kakao? Ojczyzną kakao jest Ameryka Południowa i Środkowa. Tereny te dziko porastają kakaowce – roślina, której sproszkowane ziarna służą do przyrządzania ciemnego kakao. W Europie kakao pojawiło się około XVI wieku. Obecnie kakaowce uprawiane są głównie na terenie Afryki. To, gdzie uprawiane są kakaowce oraz w jaki sposób ma duży wpływ na smak i aromat napoju. Samo w sobie, oryginalne kakao charakteryzuje się dużą goryczą, stąd nazwa gorzkie kakao. Z tego względu zaczęto przygotowywać go z dodatkiem mleka i cukru. Wyróżniamy kakao odmiany: Tinitario, Criollo oraz Forastero. Z surowych nasiona kakaowca pozyskiwana jest masa kakaowa, proszek kakaowy oraz masło kakaowe. Na półkach sklepowych najczęściej można znaleźć: napój kakaowy, kakao sproszkowane o obniżonej zawartości tłuszczu, kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone, ziarna kakaowca prażone, surowe kakao, kakao ziarna kruszone. Dostępne są też inne produkty lub półprodukty, w których składzie znajduje się kakao. Są to na przykład: czekolada, czekolada na gorąco, czekolada w proszku, polewa z kakao, polewa czekoladowa z kakao, powidła śliwkowe z kakao, babka z kakao.

Jak zrobić polewę z kakao? Taka polewa zrobiona samodzielnie w domu doskonale nadaje się do wykończenia ciasta. Wykonuje się ją szybko i bezproblemowo. Wystarczy przygotować 100 gram masła, 50 gram kakao w proszku, 120 g gram cukru pudru oraz 4 łyżki mleka. Przesiany, gładki cukier puder należy dodać do uprzednio roztopionego w rondelku masła. Od razu dodaje się również pozostałe składniki, czyli kakao i mleko. Składniki należy dobrze wymieszać, ale nie gotować. Jeśli polewa wydaje się być zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji, polewą można dekorować ciasto.

A jakie są właściwości kakao? Surowe ziarna kakao zawierają w swoim wnętrzu flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i rozkurczowych. Są skarbnicą chromu, wapnia, a także magnezu, który ma wykazuje pozytywne działanie na układ nerwowy człowieka. Napój sporządzony z ziaren kakaowca wpływa na lepszy wygląd skóry. Nieprzetworzone ziarna kakaowca posiadają w sobie duże ilości witaminy C, która jednak podczas obróbki cieplnej zostaje zniszczona. Surowe kakao, czyli takie, które nie zostało poddane działaniu wysokiej temperatury zachowuje więcej cennych składników. Ponieważ nie było palone, prażone, a wyłącznie fermentowane i suszone uznawane jest za najzdrowsze. W takich ziarnach znaleźć można również wyjątkową substancję, której nie posiada żadna inna roślina na świecie. Tą substancją jest anandamid, wywołujący uczucie euforii. Picie kakao wpływa więc na poprawę humoru oraz ogólnego samopoczucia. Zawiera też inny związek, który produkowany jest w organizmie człowieka, gdy ten jest zakochany. To fenyloetylamina – naturalny afrodyzjak.

Kakao kalorie, kakao a odchudzanie. Samo w sobie kakao, jeśli nie jest łączone z innymi składnikami, posiada niewiele kalorii. W jednej łyżeczce surowego kakao znajduje się około 40 kalorii. Ciemne, gorzkie kakao można więc bez obaw włączyć do swojej codziennej diety i dodawać je na przykład do niskokalorycznych deserów.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu