Mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu występującego wewnątrz orzecha kokosowego. Charakteryzuje się wyraźnym zapachem i delikatnym, słodkim posmakiem. Jest to produkt zdecydowanie mniej popularny i znacznie rzadziej używany od znanych wszystkim oleju i wiórek. Niestety, ponieważ jest niezwykle zdrowa i wskazana zwłaszcza osobom z zaburzoną gospodarką cukrową i nietolerancją glutenu. Przekonaj się do wspaniałych właściwości mąki kokosowej BIO dzięki produktom z naszego sklepu ze zdrową żywnością.
Mąka kokosowa BIO zaliczana jest do mąk niskowęglowodanowych. Poosiada również bardzo dużą ilość błonnika, najwyższą w tego typu produktach. Dzięki temu jest doskonałym wyborem dla cukrzyków i osób odchudzających się. Pomimo sporej kaloryczności nie jest to szczególnie odczuwalne, ponieważ korzystnie wpływa na metabolizm cukrów i reguluje wydzielanie glukozy do krwi, przez co zapobiega jej skokom i wahaniom. Zapobiega również odkładaniu się cholesterolu w organizmie i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.
Znamy już prozdrowotne właściwości mąki kokosowej BIO wiec warto dowiedzieć się, jak możemy ją wykorzystać w naszej kuchni. Niestety nie sprawdzi się ona jako całkowity zamiennik mąki pszennej w większości dań. Jej konsystencja i właściwości nie pozwolą nam na przykład na zrobienie ciasta na pirogi. Doskonale nadaje się za to jako dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków deserów, koktajli, musli, sałatek owocowych, jogurtów. Doda im sporej dawki zdrowia i wyśmienitego smaku u aromatu. Połącz ten produkt z innymi mąkami bezglutenowymi, a uzyskasz ciekawe i oryginalne efekty. Wszystko, czego Ci potrzeba znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością – BioSklep24