Mąka gryczana ma charakterystyczny ciemnawy szarobrązowy kolor i smak podobny do kaszy gryczanej. Powstaje w wyniku zmielenia pełnych ziaren gryki, przez co zaliczana jest do mąk pełnoziarnistych. W przemyśle spożywczym jest bardzo popularna i znajduje zastosowanie podczas wypieków chleba, wyrobu makaronów, produkcji ciast oraz jako samodzielny składnik. To bardzo dobrze, że tego typu produkt jest tak często wykorzystywany, ponieważ jest bardzo zdrowy i odpowiedni dla osób nietolerujących glutenu. Sprawdź, co przygotowaliśmy dla ciebie w tej kategorii naszego sklepu ze zdrową żywnością.
Poza osobami nietolerującymi glutenu mąka gryczana BIO zostanie doceniona przez diabetyków, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ krążenia i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Wysoka zawartość błonnika pomoże w prawidłowym działaniu układu pokarmowego oraz w obniżeniu złego cholesterolu. Dodatkowo dostarczy sporą dawkę składników odżywczych takich jak fosfor czy cynk oraz witaminy z grupy B.
Mąka gryczana BIO bardzo często używana jest jako zamiennik mąki pszennej w różnego rodzaju wypiekach czy podczas robienia ciasta na pierogi lub kluski. Posiada ona charakterystyczny smak i aromat, dlatego smak takich przygotowanych dań będzie się znacząco różnił. Możemy również używać ją jako niewielki dodatek, wzbogacając jedynie tradycyjną mąkę, jeśli nie przeszkadza nam zawarty w niej gluten. Warto samemu przekonać się o niezwykłych walorach tego produktu – wystarczy zamówić mąkę gryczaną BIO z naszego sklepu ze zdrową żywnością