Nazwa mąka razowa nie odnosi się do konkretnego zboża a do sposobu przemiału ziarna podczas jej produkcji. Charakteryzuje się ona ciemniejszą barwą, co zawdzięcza większej ilości pozostałej w finalnym produkcie łuski. Jak to w wielu przypadków bywa, tak samo w zbożach najwięcej wartości odżywczych kryje właśnie łuska, a nie samo ziarno. Dlatego mąka razowa pszenna BIO to produkt zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnych mąk. Sprawdź wybór naszych ekologicznych produktów i włącz je do swojej diety.
Co wyróżnia mąkę razową od tradycyjnej? Do jej produkcji używa się całego, niepoddanego wcześniej procesowi oczyszczania ziarna. Jeżeli użyjemy pszenicy, powstaje w ten sposób nieregularna i dość gruba mąka pszenna razowa BIO o ciemniejszym odcieniu i często niewielkimi cząsteczkami łusek i otrębów. W otrzymanym w ten sposób produkcie zachowuje się zdecydowanie więcej witamin i wartości odżywczych. W przypadku błonnika jest to poziom nawet kilkukrotnie wyższy. Niewielka ilość mąki razowej BIO może pokryć pełne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik. W przypadku skłądników odżywczych warto wyróżnić wysoką zawartość witamin z grupy B oraz cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza
Mąka razowa pszenna BIO z powodzeniem zastąpi inne rodzaje praktycznie w każdym przepisie. Dzięki zastosowaniu mąki z pełnego ziarna Twoje dania zostaną wzbogacone o cenne składniki i bez większego wysiłku staną się po prostu zdrowsze. Zapraszamy do skorzystania z oferty naszego sklepu ze zdrową żywnością – BioSklep24.