Drożdże to nic innego jak jednokomórkowe grzyby, które żyją na podłożach składających się z cukrów prostych. Istnieje wiele odmian drożdży, ale ten najbardziej znane i rozpowszechnione to drożdże piwowarskie oraz drożdże piekarnicze. Drożdże piwowarskie, których inna nazwa to drożdże piwne lub drożdże browarniane posiadają w swoim składzie całe bogactwo witamin z rodziny B. Świetnie działają na trądzik młodzieńczy. Kobiety cenią drożdże piwowarskie ze względu na ich doskonałe działanie na włosy. Sprawiają, że włosy stają się lśniące i zdrowe. Jest to zasługą biotyny, czyli witaminy H. Ponadto w grzybach tych znajduje się łatwo przyswajalne białko oraz liczne substancje mineralne. Niektóre z nich to cynk, fosfor, magnez, żelazo, selen czy chrom.
Drożdże piekarnicze zawierają także witaminę B5, czyli kwas pantotenowy, który okazuje się niezwykle pomocny w stanach przemęczenia. Należy przy tym pamiętać, że drożdży piekarniczych nie należy spożywać na surowo. Ze względu na liczne, zdrowotne właściwości drożdży są one szeroko wykorzystywane przez branżę farmaceutyczną. Dostępne są w postaci tabletek, pastylek i pomagają między innymi w stanach migrenowych, w leczeniu chorób układu krążenia, a także pobudzają układ odpornościowy do działania. Również w kuchni drożdże mają swoje stałe miejsce. Wiele wypieków nie mogłoby powstać bez udziału drożdży. Poza napojami alkoholowymi, takimi jak piwo czy wino, drożdże znaleźć można również w pieczywie i najróżniejszych ciastach. Rynek oferuje drożdże suszone, drożdże suszone bezglutenowe, drożdże świeże czy płatki drożdżowe nieaktywne bio.
Jako środek spulchniający pełnią ważną rolę, ponieważ powodują proces fermentacji oraz wyrastania ciasta. Każdy pasjonat drożdżowych wypieków powinien mieć je w swojej kuchni. W internecie można znaleźć różne przepisy kulinarne, porady i triki, które są gotową podpowiedzią jak wykorzystać drożdże, by stworzyć coś pysznego i zdrowego.