Olej kokosowy często nazywany jest masłem lub po prostu tłuszczem kokosowym. Wzbudza wiele kontrowersji, jako że przez wielu uważany jest za najzdrowszy tłuszcz, a niektórzy zarzucają mu szkodliwe właściwości. Nie ulega jednak wątpliwości, że spożywany z umiarem dostarcza organizmowi wielu drogocennych składników. Dowiedz się więcej o jego właściwościach, sprawdzając produkty dostępne w tej kategorii.
W kuchni azjatyckiej oleje kokosowe BIO wykorzystywane są do bezpośredniej konsumpcji, oraz gotowania i smażenia, natomiast na zachodzie częściej stosowane są podczas produkcji lodów, margaryny, tłuszczów kuchennych, piekarskich i cukierniczych. Doskonale sprawdza się podczas smażenia, pozostawiając przyjemny i charakterystyczny smak, który będzie wyczuwalny w przygotowywanych potrawach. Olej kokosowy wykazuje właściwości przede wszystkim ochronne, antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe, przez co uważany jest za substancje podnoszącą ogólną odporność organizmu.
Olej z kokosa zyskuje ostatnio na popularności jako środek dietetyczny ze względu na to, że jest pierwszym tłuszczem, który nie powoduje znacznego przyrostu tkanki tłuszczowej. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej ilości do spożycia, ponieważ oleje kokosowe BIO zawierają sporo tłuszczów nasyconych, które wedle oficjalnych rekomendacji WHO należy ograniczać. Sprawdź już dziś ofertę certyfikowanych ekologicznych olejów kokosowych BIO w naszym sklepie ze zdrową żywnością – BIo-sklep24.