Mąką, która posiada zdecydowanie inne właściwości od innych wytwarzanych ze zbóż, jest ta produkowana z ciecierzycy, czyli ziaren rośliny strączkowej. Besan, bo tak nazywają ją Hindusi, jest niezastąpionym składnikiem w tamtejszej kuchni. Cieciorka już dawno zyskała popularność na całym świecie i z chęcią używana jest w wielu zakątkach świata. Mniej oczywistym produktem jest mąka wytwarzana z tej rośliny. Na pewno jednak zainteresuje miłośników odkrywania nowych smaków i zdrowej żywności. Posiada ona bowiem bardzo ciekawe i korzystne właściwości. Przekonaj się sam o walorach tej nietypowej mąki.
Mąka z ciecierzycy BIO jest wyjątkowo bogata w białko, żelazo, potas i magnez. Powstaje przez zmielenie lekko sfermentowanych ziaren ciecierzycy. Proces ten wpływa na lepszą przyswajalność białka, dzięki czemu jest jeszcze lepszym źródłem tego składnika dla naszego organizmu. Warto wspomnieć także o sporej zawartości błonnika pokarmowego oraz szerokim przekroju witamin i minerałów. Regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości mąki z ciecierzycy BIO usprawnia procesy przemiany materii i pomaga zredukować poziom niechcianego cholesterolu.
Mąka z ciecierzycy BIO posiada silne właściwości wiążące, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w różnego rodzaju przepisach. Nie zawiera glutenu, przez co nie jest idealna do pierzenia ciast, które wymagają wyrośnięcia, jednak jej inne właściwości sprawiają, że doskonale sprawdzi się w wegańskie naleśnikach i omletach jako składnik scalający zastępujący jajka. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi potrawami. Zapraszamy do naszego sklepu ze zdrową żywnością gdzie znajdziesz w pełni ekologiczne mąki z ciecierzycy BIO.