Polska jest jednym z największych producentów Żyta na świecie. Nie przekłada się to jednak w takim stopniu na uwielbienie naszych rodaków do produktów z tego zboża. Mąka żytnia wciąż zdecydowanie ustępuje pola tej popularniejszej produkowanej z pszenicy. Może mieć na to wpływ jej charakterystyczny smak, ciemna barwa i mniejszą elastyczność. Jednego nie można jej jednak odmówić: bogactwa walorów odżywczych. Poznaj wspaniałe właściwości mąki żytniej BIO z oferty naszego sklepu.
Mąka żytnia to doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych. Znajdziesz w niej spore ilości węglowodanów, tłuszczy, białka, witamin czy minerałów. Badania wykazują, że ludzki organizm znacznie lepiej radzi sobie z produktami żytnimi niż pszennymi. Chodzi głównie o poziom glukozy we krwi, którego nie powodują skoków. Dzięki temu zachowujemy odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Wyższy poziom błonnika poprawia również trawienie i prace jelit. Pokazuje to, że nawet jeżeli nie zamierzamy całkowicie porzucić produktów pszennych, powinniśmy co jakiś czas urozmaicić naszą dietę odrobiną żyta.
W naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością znajdziesz naturalne certyfikowane mąki żytnie BIO różnego typu. Do naszego asortymentu dobieramy wyłącznie produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Postaw na tradycyjne polskie wyroby, które urozmaicą Twoją dietę i uzupełnią ją w niezbędne składniki odżywcze. Zachęcamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą BIO. Zapraszamy!