Olej słonecznikowy należy do najczęściej stosowanych olejów roślinnych w Polsce. Wpływa na to jego szeroka dostępność i duża uniwersalność. Znajduje on zastosowanie we wszystkich procesach zachodzących podczas gotowania. Rafinowany olej słonecznikowy można używać do smażenia, mimo że nie jest to rekomendowane przez dietetyków, a jego nierafinowana wersja znakomicie nada się jako dodatek do dań. Jak to więc jest z olejem słonecznikowym? Czy jest zdrowy? Sprawdź naszą ofertę produktów ekologicznych i przekonaj się sam.
Na tle pozostałych olejów roślinnych oleje słonecznikowe BIO wyróżniają się największą zawartością witaminy E. Zawiera jej prawie dwukrotnie więcej niż uznawany za bardzo zdrowy olej rzepakowy. Olej słonecznikowy jest jednym z najlepszych źródeł fitosteroli, które w znaczący sposób przyczyniają się do zmniejszania poziomu złego cholesterolu we krwi. Spożywany regularnie eliminuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i rozwój wielu chorób, a także hamuje procesy starzenia.
W naszym sklepie ze zdrową żywnością dostępne są oleje słonecznikowe BIO najwyższej jakości. Dajemy możliwość zakupu oleju o różnej pojemności – od wygodnych szklanych buteleczek o pojemności 500 ml do 10 litrowych pojemników do użytku przemysłowego. Niezależnie od wyboru wszystkie produkty są w pełni ekologiczne i naturalne co potwierdzają przyznane im certyfikaty BIO. Zapraszamy do zapoznania się z całym asortymentem internetowego sklepu ekologicznego –Bio-sklep24.