W czasach średniowiecznych mąka orkisz był najpopularniejszym zbożem. Dopiero z czasem wyparła go dużo łatwiejsza w obróbce parzenica. Na szczęście po wielu stuleciach wraca do łask i zyskuje coraz większą popularność. Dlaczego są to dobre nowiny? Ponieważ posiada on niezwykle korzystne wartości odżywcze a produkowana z niego mąka to jeden z najzdrowszych produktów tego typu. Sprawdź, co takiego wyróżnia mąkę orkiszową i zapoznaj się z ofertą naszego sklepu ze zdrową żywnością
Ziarno orkiszu wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością witamin z grupy B. W porównaniu do zwyczajnej, pszennej mąka orkiszowa posiada niższą wartość energetyczną oraz zauważalnie więcej tłuszczu, białka, błonnika oraz substancji mineralnych. Jeżeli chodzi o smak, często określa się go jako słodki i orzechowy. Mąka orkiszowa doskonale sprawdzi się podczas wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.
Dzięki dużej zawartości witamin mąka orkiszowa wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspomaga koncentrację i pamięć. Zawarty w niej błonnik ułatwia trawienie i powoduje uczucie sytości. W połączeniu ze stosunkowo niską ilością węglowodanów ten rodzaj mąki staje się popularnym wyborem wśród osób odchudzających się. Zachęcamy do zapoznania się z ekologiczną ofertą certyfikowanych produktów dostępnych w naszym sklepie zdrową żywnością. Zapraszamy!