Olej sezamowy to bogactwo minerałów, witamin, substancji odżywczych, a także kwasów tłuszczowych dlatego coraz częściej zaczyna pojawiać się w naszych kuchniach. Do tej pory przegrywał rywalizacji z bardziej popularnymi olejami, ale obok jego szczególnych właściwości ciężko przejść obojętnie. Co wyróżnia oleje sezamowe BIO i go czego najlepiej je stosować? Dowiedz się, przeglądając ofertę naszego sklepu internetowego ze zdrową żywnością.
Ziarna sezamu były dla człowieka pierwszym źródłem oleju. Już wieki temu nasi przodkowie intuicyjnie wyczuwali, że olej sezamowy ma korzystny wpływ na ich organizm. I nie mylili się! Fosfor, magnez i witamina B to niektóre ze składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Witamina B zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a fosfor i magnez wspomagają utrzymanie prawidłowego działania układu krążenia. Sezam to także jedno z najlepszych źródeł fitosteroli regulujących poziom cholesterolu we krwi.
Olej sezamowy to jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, a w Europie najczęściej stosowany jako dressing do sałatek. Tłuszcz z sezamu dodawany jest między innymi do ramenu, chińskich pierożków, kaczki po pekińsku czy klasycznego hummusu. Jest to produkt tłoczony na zimno i nie nadaje się do głębokiego i długotrwałego smażenia – podczas obróbki termicznej traci on swoje cenne właściwości. Wykorzystaj możliwości oleju sezamowego BIO już dziś dzięki ofercie naszego bio sklepu online – szybko i zdrowo.