Kasztany jadalne kojarzymy jako przepyszną przekąskę sprzedawaną zazwyczaj na ulicach włoskich czy francuskich miasteczek. Kto nie słyszał o tych słynnych pieczonych jadanych na Placu Pigalle w Paryżu. Mogą mieć one jednak dużo szersze zastosowanie niż tylko ciepły smakołyk podczas spaceru. Idealnie nadają się one jako składnik do wytworzenia mąki. Do tego bardzo zdrowej i smacznej. Poznaj zalety tego nieoczywistego produktu dzięki ofercie sklepu BioSklep24.
Mąka kasztanowa BIO jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz tych z grupy B. Wspomaga dzięki temu układ odpornościowy, działa jako silny antyoksydant i wspomaga poprawne funkcjonowanie mięśni i mózgu. Tak jak w przypadku prawie każdej mąki składa się większości z węglowodanów, stanowiąc główne źródło energii. Zawarte w mące kasztanowej minerały takie jak potas, wapń i żelazo, cynk czy fosfor, czy magnez mają wpływ na poprawę wyglądu skóry oraz włosów, oraz pomagają kontrolować ciśnienie krwi.
Mąka kasztanowa BIO doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie ciasto nie musi wyrosnąć za bardzo i oczekujemy ciekawego i charakterystycznego smaku. Szczególnie zakorzeniona jest w przepisach kuchni włoskiej, gdzie wytwarza się z niej tradycyjny makaron, ciasta, placki czy naleśniki. Możemy stosować ją jako zdrowszy zamiennik mąki posiadającej gluten. Zapraszamy do zakupu ekologicznych i naturalnych produktów w naszym BIO sklepie – BioSklep24.