Przeświadczenie, że ciemne i pełnoziarniste pieczywo jest zdecydowanie zdrowsze i lepsze dla naszej diety, funkcjonuje już od dawna. Coraz więcej ludzi rezygnuje z bułek i chleba z jasnej pszennej mąki na rzecz wyrobów z mąki razowej. Czym jednak jest to spowodowane i czy rzeczywiście ma potwierdzenie w rzeczywistości? Poznaj zalety mąki ryżowej BIO i przekonaj się, dlaczego warto stosować ją w kuchni zdecydowanie częściej.
Mąka razowa żytnia BIO powstaje podczas procesu mielenia całych ziaren żyta razem z łuskami, jądrem i kiełkiem – stąd pochodzenie nazwy pełnoziarnista. Sprawia to, że gotowa mąka posiada zdecydowanie więcej dobroczynnych składników odżywczych. Pozostałości otrębów to doskonałe źródło błonnika, witamin z grupy B, minerałów oraz białka. Jeżeli na własną rękę planujesz wypiekanie pieczywa mąka razowa żytnia BIO będzie świetnym wyborem. Otrzymasz produkty wysokoenergetyczne bogate w pożądane węglowodany złożone i z wysoką zawartością błonnika korzystnie wpływającego na trawienie.
Wybierz naturalne mąki żytnie z oferty naszego sklepu ze zdrową żywnością i ciesz się pysznym ciemnym pieczywem przygotowanym samodzielnie. Jest ona również doskonałą do przygotowywania zakwasu na tradycyjny polski Żurek. W kuchni przysłuży się przy wielu okazjach, dostarczając przy tym wielu niezbędnych mikro i makro elementów. Zapraszamy do sprawdzenia naszych produktów – BioSklep24.