Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej na pewno bardzo dobrze zna ocet ryżowy. Słynie on przede wszystkim z tego, że jest jednym ze składników najpopularniejszej potrawy kuchni japońskiej, czyli sushi. W Polsce to jednak dalej produkt egzotyczny i mało używany. Czy warto bliżej się mu przyjrzeć? Jakie korzyści zyskamy, sięgając po naturalny ocet ryżowy? Sprawdź ofertę naszego sklepu ekologicznego online i przekonaj się sam!
Proces powstawania octu ryżowego polega na dodaniu do sake (tradycyjnego wina ryżowego) bakterii kwasu octowego, które umożliwiają zajście ponownej fermentacji. Po mniej więcej dwóch tygodniach otrzymujemy produkt, który następnie trafia do leżakowania, gdzie nabierze cech charakterystycznych dla octu. Pochodzące z Chin octy mają zazwyczaj mocniejszy, bardziej cierpki smak. Jeżeli preferujemy łagodniejszy smak, powinniśmy sięgnąć po ocet japoński, który jest wyraźnie słodszy.
Naturalne kwasy zawarte w occie ryżowym pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stymulują metabolizm i usprawniają wszystkie procesy fizjologiczne zachodzące za pośrednictwem krwi. Oczyszcza ją, co znaczący sposób wpływa na zdrowie serca i całego układu krążenia, niwelując zły cholesterol i regulując poziom cukru. W ofercie naszego internetowego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz naturalne octy ryżowe, które będziesz mógł wykorzystać nie tylko w kuchni azjatyckiej. Postaw na ekologiczne produkty – Bio-sklep24.