Miód wielokwiatowy to najczęściej spotykany miodowy nektar w naszych domach. Cieszy się ogromną popularnością szczególnie w okresie zmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dlaczego sięgamy po miód właśnie wtedy? Czy wiąże się to z jego specjalnymi właściwościami? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym sklepie ze zdrową żywnością – Bio-sklep24.
Miód wielokwiatowy tak jak i inne miody to doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii. W zależności od pory roku i rodzaju pyłków kwiatowych posiada różne składniki – witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mikro- i makroelementy, enzymy oraz pierwiastki żelazo, magnez, krzem, fosfor, potas, molibden. Ze względu na dużą różnorodność ciężko jednoznacznie jego dokładne cechy, nie ma jednak wątpliwości, że korzystnie wpływa na nasz organizm. Ze względu na zawartość cukrów prostych polecany jest w stanach przemęczenia, a także wyczerpania psychicznego i fizycznego. Jest także zdrowy dla naszego serca: polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie.
Jak sama nazwa wskazuje, podczas procesu tworzenia miodu wielokwiatowego BIO udział biorą pyłki wielu gatunków kwiatów. Miód, powstający wiosną jest lekki, delikatny w smaku, odżywczy i bogaty w witaminy. Ma zazwyczaj barwę jasnożółtą lub kremową.
W przypadku miodu z kwiatów kwitnących późnym latem lub jesienią sprawa ma się trochę inaczej. Dostajemy wtedy produkt o wyrazistym smaku oraz bursztynowej, herbacianej lub jasnobrązowej barwie, bogaty w krzem, który doskonale wpływa na kondycje skóry paznokci i włosów. Świat miodów jest więc bogaty w smaki i aromaty – poznaj go razem z nami na Bio-sklep24.