wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Orzechy, migdały, kasztany, pestki, wiórki kokos.
Kategorie
Hity sklepowe
Kontakt
  • Progress
    34-300 Żywiec
    os. Młodych 1

    NIP: 553-001-54-08
  • E-mail:kontakt@bio-sklep24.pl
  • Telefon502 576 315
  • Godziny działania sklepucodziennie 24/7 wysyłki w poniedziałki, wtorki, środy i piatki
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail

 

Orzechy, migdały, kasztany, pestki, wiórki kokos.


Pod nazwą 'bakalie' kryje się cała gama suszonych i kandyzowanych owoców. Orzechy, migdały, pestki dyni, kokos.

Tym, za co szczególnie doceniamy bakalie jest ich wyjątkowa różnorodność smaku oraz dowolność w przygotowywaniu potraw.

Bakalie, które mamy przyjemność sprzedawać są produktami, pochodzącymi z upraw ekologicznych, wszystkie posiadają certyfikat uprawy ekologicznej. W ich smaku zawarte jest wszystko to co zdrowe i smaczne.

Orzechy, migdały, kasztany jadalne, pestki i wiórki kokosowe. Co je łączy? To wyśmienite przekąski, które są zdrowe i pożywne. Solidny dziadek do orzechów rozłupie różnej wielkości orzechy, pomagając dostać się do ich jadalnej części pełnej białka, zdrowego tłuszczu i błonnika. Ciasto z orzechami czy ciasto z jabłkami i orzechami to kuszące propozycje na wykorzystanie cudownych produktów, jakimi są bakalie. Jakie rozróżniamy rodzaje orzechów?

Orzechy włoskie – dostarczają najszlachetniejszego tłuszczu i pełnowartościowego białka. Osoby, które nie jadają mięsa, ani ryb zachęcane są do sięgania po te orzechy w celu uzupełnienia białka oraz cennych dla organizmu kwasów Omega-3. Orzech włoski jest wysokokaloryczny, mimo to pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dużym powodzeniem cieszy się nalewka z orzecha włoskiego, pomocna w dolegliwościach trawiennych oraz żołądkowych.

Orzechy nerkowca – smakowite i odżywcze. Chociaż podobnie jak pozostałe orzechy dostarczają sporej ilości kalorii, nie należy ich eliminować nawet w redukcyjnej diecie. Zawierają szereg witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zalecane są zwłaszcza w depresji oraz w problemach z koncentracją i pamięcią.

Orzechy brazylijskie – działają bardzo pozytywnie na pracę mózgu. Ze względu na zawartość selenu w orzechach brazylijskich są cenione szczególnie w diecie mężczyzn. Już jedna porcja tych orzechów może wpłynąć na poprawę profilu lipidowego w organizmie.

Orzechy laskowe – spośród innych orzechów wyróżnia je duża zawartość witaminy E, nazywanej witaminą płodności i młodości. Owoce leszczyny wspomogą także walkę z oponką oraz wzmocnią zęby i kości. Warto jeść orzechy laskowe na mocne nerwy, poprawę pamięci oraz w okresach zmęczenia psychicznego i stresu.

Orzechy arachidowe – inaczej orzechy ziemne, to nic innego jak cieszące się popularnością fistaszki. Przebijają inne rodzaje orzechów pod względem ilości białka. Uważa się je również za doskonały afrodyzjak. Jednak niektóre osoby mogą mieć nadwrażliwość na orzeszki ziemne. Po zjedzeniu orzechów u takich osób może wystąpić reakcja alergiczna.

Orzechy pekan – orzechy o maślanym, delikatnym i nieco słodkim smaku. Są kopalnią przeciwutleniaczy, odpowiadających za redukcję stresu oksydacyjnego w organizmie człowieka. Chronią więc komórki i tkanki przed ewentualnymi uszkodzeniami związanymi ze stresem. Zawarte w orzechach pekan nienasycone kwasy tłuszczowe, działają korzystnie na zdrowie.

Orzechy pistacjowe – inaczej po prostu pistacje. W sprzedaży często można spotkać pistacje prażone. Ich cechą charakterystyczną są karotenoidy o działaniu wspierającym pracę oczu i plamki żółtej. Mają mnóstwo potasu, dlatego spożywane regularnie poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Świetne dla diabetyków, ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny.

Orzechy piniowe – być może nie każdy wie, że orzechy piniowe to inaczej mówiąc nasiona pewnej odmiany sosny. Bardzo dobrze uzupełniają dania wegańskie w witaminy i minerały. Można dodawać je do koktajli owocowych albo zajadać jako samodzielną przekąskę. To sprawdzone źródło energii, ze względu na znaczną zawartość białka.

Do zyskujących popularność orzechów zaliczyć można też orzechy makadamia oraz czarny orzech.

Gdy nie sposób zdecydować się na jedną odmianę orzechów można sięgnąć po mieszankę studencką, która zawiera miks składników. W niektórych mieszankach znaleźć można poza różnymi orzechami: pestki dyni, migdały blanszowane, migdały mielone, płatki migdałowe, pestki słonecznika, plastry kokosowe lub chipsy kokosowe.

W ekologicznym świecie zdrowej żywności wykorzystywane są wszelkie dobra natury. Korzystne wartości mają na przykład niedocenione, często po prostu wyrzucane pestki moreli, pestki arbuza, pestka awokado czy pestki wiśni. Niektóre oleje uzyskiwane są z tej niepozornej rzeczy, jaką jest pestka. Jest to dla przykładu: olej z pestek dyni, olej z pestek malin, olej z pestek moreli, olej z pestek winogron, olej ze słodkich migdałów lub wyciąg z pestek grejpfruta. To niesamowite, jak wiele możemy czerpać ze świata natury, który kompleksowo nas żywi i o nas dba!